ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
"Den döende dandyn" av Dardel klubbades ut för dryga 3,2 miljoner kronor. Foto: Bukowskis Auktioner
"Den döende dandyn" av Dardel klubbades ut för dryga 3,2 miljoner kronor. Foto: Bukowskis Auktioner

3,2 miljoner för "Den döende dandyn"

ANNONS:
"Den döende dandyn" av Dardel klubbades ut för dryga 3,2 miljoner kronor på tisdagen. Under Bukowskis vårauktion ska konst för drygt 60 miljoner kronor byta ägare.
Ett av huvudnumren på Bukowskis vårauktion var Dardels "Den döende dandyn". Tre intresserade spekulanter, alla svenska samlare, slogs om konstverket via telefon. Det första budet låg på 1,8 miljoner kronor.
- De var ivriga alla tre. Det blev ett race mellan köparna och priset slutade på 3 250 000 kronor, säger Cerbela Nobel, presschef på Bukowskis, till Expressen.se.
Köparna är anonyma men enligt Cerbela Nobel rör det sig om en samlande, konstälskande familj.

En tidigare variant

Den sålda tavlan är en tidigare variant av den större oljemålningen med samma motiv och titel, som hänger på Moderna museet. Oljeversionen gick under klubban för 13 miljoner kronor i slutet av 1980-talet, skriver TT.
Auktionens högst värderade verk var "Personnage" av Joan Miró. Utgångspriset låg på mellan sju och nio miljoner - men tavlan gick för bara 4,6 miljoner till en utländsk spekulant. Pengarna lovar säljaren Barbro Salén ge till en nybildad operastiftelse.
Dessutom finns Picasso representerad med bland annat målningen "Figure" och det finns skulpturer av Dalí.
- Original av stora internationella konstnärer som Picasso och Miró är inget vi har varje år, säger Cerbela Nobel.

1 390 konstverk

Totalt ska konst för dryga 60 miljoner kronor auktioneras ut mellan den 24 och 27 april. Det handlar om 1 390 olika konstverk. Allt från oljemålningar till mattor. Men "Den döende dandyn" var verket som Bukowskis kände sig stoltast över.
- Den är en ikon bland konstälskare och människor i konstbranschen. Alla vet precis vad vi pratar om när vi nämner tavlan, säger Cerbela Nobel.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: