Under natten tog sig 24 fullvuxna tjurar ut ur ett hägn på Sörbyns kriminalvårdsanstalt i Västerbotten - och är sedan dess spårlöst försvunna. Foto: Google earth
Under natten tog sig 24 fullvuxna tjurar ut ur ett hägn på Sörbyns kriminalvårdsanstalt i Västerbotten - och är sedan dess spårlöst försvunna. Foto: Google earth
Polisens notis om händelsen.
Polisens notis om händelsen.

24 tjurar på rymmen – försvann från fängelse

Publicerad

24 tjurar rymde från fängelset.

Under natten tog sig de fullvuxna klövdjuren ut ur ett hägn på Sörbyns kriminalvårdsanstalt - och var sedan spårlöst försvunna i flera timmar.

Klockan 10.45 fick anstalten larm ett telefonsamtal om att tjurarna återfunnits, enligt vk.se.

På måndagsmorgonen gick polisen i Västerbotten ut med en märkvärdig efterlysning med anledning av en fängelseflykt under den gångna natten.

Men det är inte intagna fångar som är på vift från Sörbyns kriminalvårdsanstalt - utan 24 tjurar.

– Det är inte tjuvar utan tjurar, säger Tommy Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

– Sörbyns kriminalvårdsanstalt är en öppen anstalt som bedriver mycket lantbruksverksamhet.

Under natten har de 24 klövdjuren tagit sig ur ett hägn på anstalten och är nu spårlöst försvunna.

24 fullvuxna tjurar - fortfarande på vift

– Det är många och de är stora, 24 fullvuxna tjurar. De ringde från anstalten strax efter klockan 8 och då hade de fortfarande inte fått tag på dem, säger Nilsson.

Det är fortfarande oklart hur själva flykten har gått till.

– Det är inte alltför ovanligt att djur rymmer från hägn men det här var ovanligt många.

Alla intagna är tillgodoräknade?

– Ja, de är nog kvar, säger Tommy Nilsson och skrattar.

– De är nog ute och hjälper till i letandet eftersom det är en öppen anstalt.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida