Expressen har tagit del av handlingarna som visar hur många sexualbrott som anmäldes i anslutning till We are Sthlm-festivalen de två senaste åren. Foto: PolisenExpressen har tagit del av handlingarna som visar hur många sexualbrott som anmäldes i anslutning till We are Sthlm-festivalen de två senaste åren. Foto: Polisen

Expressen har tagit del av handlingarna som visar hur många sexualbrott som anmäldes i anslutning till We are Sthlm-festivalen de två senaste åren.

 Foto: Polisen
Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander säger att polisen var medvetna om problemet både 2014 och 2015. Men varken fler poliser, spaningsarbete eller en anmälningsstation hjälpte. "Polisen har uppmanat och vill ju att man ska anmäla. Vi hade till och med ett tält på plats där man skulle ta upp anmälningar för att få fler att jobba med", säger han. Foto: PolisenStockholmspolisens presschef Varg Gyllander säger att polisen var medvetna om problemet både 2014 och 2015. Men varken fler poliser, spaningsarbete eller en anmälningsstation hjälpte. "Polisen har uppmanat och vill ju att man ska anmäla. Vi hade till och med ett tält på plats där man skulle ta upp anmälningar för att få fler att jobba med", säger han. Foto: Polisen

Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander säger att polisen var medvetna om problemet både 2014 och 2015. Men varken fler poliser, spaningsarbete eller en anmälningsstation hjälpte. "Polisen har uppmanat och vill ju att man ska anmäla. Vi hade till och med ett tält på plats där man skulle ta upp anmälningar för att få fler att jobba med", säger han.

 Foto: Polisen
Foto: Alexander Tillheden/We Are SthlmFoto: Alexander Tillheden/We Are Sthlm
 Foto: Alexander Tillheden/We Are Sthlm

15-åring åtalas för sexuellt ofredande

Publicerad

Polisen tyckte att festivalen var ganska lugn.

Men anmälningarna visar två grova våldtäkter och 36 fall av sexuellt ofredande - många mot flickor under 15 år i anslutning till festivalen "We are Sthlm" 2014 och 2015.

Dagens Nyheter rapporterar om en 15-årig pojke som nu åtalas för sexuellt ofredande och misshandel mot två 14-åriga flickor på festivalen.

Expressen har tagit del av handlingarna som visar hur många sexualbrott som anmäldes i anslutning till "We are Sthlm" -festivalen de två senaste åren.

”Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertaganden med tanke på deltagarantalet”, gick det att läsa på polisens sajt efter årets femdagarsfest i Kungsträdgården.

– Det var ett förhållandevis litet antal anmälningar, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander och syftar på att det var 850 000 människor på plats under festivalen i somras då 20 av anmälningarna om sexualbrott togs upp.

Två grova våldtäkter anmäldes i anslutning till festivalområdet, en 2014 och en 2015. I ett av fallen var offret en flicka mellan 15 och 17 år.

Det andra var en kvinna i 30-årsåldern som överfölls i Berzelii park. Polisen anhöll en man i 40-årsåldern misstänkt för den våldtäkten.

24 flickor var under 15 år gamla

Av anmälningarna handlade 36 om sexuellt ofredande. 24 av flickorna var under 15 år gamla.

Däremot visar inte statistiken hur många anmälningar som ledde till att en gärningsman kunde gripas eller straffas. Varg Gyllander säger att det har varit svårt att utreda. Han tror att det handlar om någon enstaka eller ingen alls.

– Men om någon är åtalad så är det ytterst få. Jag tror knappt att det är någon. Jag har ingen uppgift ett det har gått vidare och om någon har lagförts så känner inte jag till det, säger Varg Gyllander.

Dagens Nyheter rapporterade under gårdagskvällen om att en 15-årig pojke åtalas för sexuellt ofredande och misshandel mot två 14-åriga flickor på "We are Sthlm"-festivalen sommaren 2015.

Ska ha tafsat på en flicka och slagit en annan i huvudet

Åklagaren uppger enligt DN att pojken har tafsat på den ena flickan och slagit den andra i huvudet när hon försökte ingripa.

De två flickorna hamnade intill en grupp med pojkar på festivalen och en av pojkarna drog in en av dem i en ring där de andra dansade.

En av pojkarna ska ha stått bakom henne i ringen och tafsat på brösten, magen och rumpan. Pojken ska ha försökt sticka in händerna innanför hennes byxor och hon skrek och försökte komma loss.

"Stod där och skrattade"

De andra i ringen av pojkar ska inte ha hjälpt flickan. En av hennes kompisar ska ha puttat undan pojken och då blivit slagen i huvudet.

– De stod där och skrattade, säger den misshandlade flickan enligt DN.

Pojken ska vara folkbokförd i västra Stockholm och gå i skolan där. Han kunde gripas av några ordningsvakter på platsen och åtalas nu vid Stockholms tingsrätt. Själv hävdar pojken att han har blivit felaktigt utpekad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag