ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Ensam. 13-åriga Alexander placerades på Sporren - ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Fastän har bott i Sverige i hela sitt liv. Foto: Linden Larseric
Ensam. 13-åriga Alexander placerades på Sporren - ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Fastän har bott i Sverige i hela sitt liv. Foto: Linden Larseric

13-årig pojke sattes ensam på flyktinghem

ANNONS:
FAKTA

Fotnot: Alexander och Anna-Karin heter egentligen något annat.

Visa merVisa mindre
GÖTEBORG. 13-åriga Alexander placerades på ett hem för ensamkommande flyktingbarn när han och hans mamma blev vräkta. Fastän han har bott i Sverige i hela sitt liv.
I det nya numret av Faktum tas fallet Alexander upp.
Han och hans mamma Anna-Karin hade varit utomlands. Anna-Karins pension kom inte och båda två blev sjuka.
Lägenheten på 93 kvadratmeter hemma i Göteborg var uppsagd sedan några månader tillbaka -  eftersom att Anna-Karin inte hade råd att betala den höga hyran. Hon har velat byta lägenheten till någon mindre och billigare, men fastighetskontoret, som hade hand om de kommunala kontrakten, ville inte hjälpa henne med en ny.
Genom socialtjänsten fick de biljetter hem till Sverige.

Hamnade på Sporren

Väl framme på flygplatsen fick de veta att de inte skulle få bo tillsammans.
Alexander hamnade på Sporren, ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Socialsekreterarna försäkrade Anna-Karin att det bara var en tillfällig vistelse över helgen.
Alexander blev kvar i över en månad - tillsammans med barn som han inte kunde kommunicera med på grund av språkskillnaderna.

Tillnyktringsenhet

Anna-Karin, som var gravid i tredje månaden, blev placerad på tillnyktringsenheten tillfälligt - trots att hon inte missbrukade varken alkohol eller droger.
Socialtjänsten i Kortedala ser inget fel i placeringen av Alexander.
- Vi löste en akut situation på bästa sätt. Det är inte så att vi har en uppsjö av lösningar när sådant här händer, säger Ulf Wallin, verksamhetschef och säger att de i första hand försökte få tag i ett familjehem.

3900 per dygn

Enligt Faktum kostade Alexanders och Anna-Karins placeringar sammanlagt 3 900 kronor per dygn för skattebetalarna. En månads vistelse hade räckt till 16 månaders hyra i den lägenhet som de blev vräkta ifrån.
- Det är otroligt svårt att få tag i en lägenhet som det är i den här stan. Det blir inte lättare för människor med problem, säger Ulf Wallin.

Kontaktfamilj

Sedan några veckor tillbaka bor Alexander hos en kontaktfamilj. Anna-Karin har åkt till sin man i Gambia. De återvänder till Alexander och Sverige när mannen fått uppehållstillstånd.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: