"Vi älskar Håkan!"

Publicerad
Uppdaterad
Årets julkalender har slagit rekord i antal anmälningar till granskningsnämnden.
Men barnen älskar "Håkan Bråkan". 94 av 100 tillfrågade lågstadieelever i Expressens undersökning gillar årets julkalender.

Vad tycker du om Håkan Bråkan? Mejla julkalendern@expressen.se och säg vad du tycker.

Årets julkalender, "Håkan Bråkan", har fått skarp kritik. Alla från Kristdemokratiska kvinnoförbundet till Ungdomens nykterhetsförbund har anklagat årets julkalender för att vara sexistisk, politisk alternativt innehålla snuskhumor. En av anmälarna till granskningsnämnden skriver: "Årets julkalender framför politiska åsikter, förskönar alkohol mot barn, skrämmer barn, ger en skev bild av vuxenvärlden samt ger en totalt snedvriden bild på stressjukdomar." Julkalendern brukar få 5-7 anmälningar per år till granskningsnämnden. Årets "Håkan Bråkan" toppar antalet anmälningar överlägset - 65 stycken - för julkalendrar, någonsin. - "Håkan Bråkan" är den julkalender som fått flest anmälningar, intygar säger Ulrika Remin, informatör på granskningsnämnden. "Jag lär mig feminism" Men barnen älskar årets julkalender, enligt Expressens undersökning. Hela 94 elever av 100 tillfrågade lågstadieelever tycker att "Håkan Bråkan" är bra. Teo Håkans, 9, som går i tredje klass på Mariaskolan i Stockholm. - Det är fettbra och roligt, annorlunda än de tidigare julkalendrarna. Jag lär mig vad feminist är, säger han. Teos klasskompis, Sara Wallin, 9, håller med: - Det är rolig komedi och jag gillar Håkans busiga upptåg, säger Sara. Daniel Blomberg, 9, även han i tredje klass, anser att julkalendern är spännande med mycket bus. Att man har visat alkoholförtäring med barn närvarande i programmet bekymrar honom inte. - Nej, man fattar ju att det inte är på riktigt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag