Största ögonblicken med Bruce Springsteen - i Sverige

Publicerad

Bruce Springsteen kom till Sverige redan på sin första, rekordkorta, turné utanför USA 1975.

Sedan dess har det blivit många återbesök, och många fler rekord.

Många oförglömliga ögonblick.

Inför Ullevikonserterna i sommar har Expressens musikredaktör Anders Nunstedt letat i minnet, och bläddrat i arkiven. Här listar han de tio största ögonblicken med Bossen i Sverige.

Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

1. Ullevi, Göteborg, 28 juli 2012

"Wrecking ball tour" var E Streets första turné utan Clarence Clemons. "Big man" dog 2011, och det kändes länge som att Springsteen bestämt sig för att "Jungleland" skulle få stanna hemma för all framtid. Såvida inte något väldigt speciellt hände.

Det här var dock en synnerligen speciell kväll. Det var en kväll där det tidigt stod klart att precis allt kunde hända. Inte nog med att låtlistan från kvällen innan var omgjord från grunden. Efter 29 låtar kallade Springsteen fram "Big mans" brorson Jake Clemons, som levererade en så explosiv tolkning av det klassiska saxofonsolot att svetten blandades med tårar, både på och nedanför scenen.

Direkt efter konserten godkände Expressens Boss Thomas Mattsson, också i publiken, det unika betyget sex getingar. Ett betyg som egentligen inte finns.

Men så var det en konsert som går utanpå allt annat jag upplevt. Under det efterföljande jublet utbrast E Streets Boss: "Oh my God! This is an amazing, amazing place for us!".

Följande dag konstaterade ansedda Springsteensajten Backstreets att det var en av de bästa konserterna han gjort, kanske den bästa någonsin. Fanns inget annat att konstatera.


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag