Gustaf Skarsgård har ställt upp på att jobba utan lön, tills filmen "Vi" ger utdelning. Foto: Cornelia Nordström
Gustaf Skarsgård har ställt upp på att jobba utan lön, tills filmen "Vi" ger utdelning. Foto: Cornelia Nordström

Skarsgård jobbar naken - och gratis

Publicerad

"Vi" måste vara väldigt bra eller så har Gustaf Skarsgård, 32, blivit galen.

Skådespelaren har nämligen ställt upp på att jobba utan lön, filma naken och färdas in själens mörkaste vrår.

Det är inget snack om vad som har varit svårast:

– Det är väldigt tuffa scener rent psykologiskt och det krävs en tillit för att man ska våga gå hela vägen, säger han.

Då är Gustaf Skarsgård ändå inge duvunge när det gäller tunga roller. Han har tidigare gått ned sig i Hamlet bland annat. Nu är han naken på filmaffischen för "Vi". Det måste finnas en bra anledning till det.

Visar mer i filmen

– Det var en fin bild och jag visar inte så mycket på affischen som jag gör i filmen. Där är det "full frontal nudity", förklarar Skarsgård med stänk av trött humor i rösten. Sen utvecklar han pedagogiskt:

– När nakenhet är för nakenhets skull då tycker jag att det är fel. Men om det är det naturliga i scenen då får man väl vara det. Det är vårt jobb att blottlägga oss på ett metaforisk plan, och det kan vara nog så smärtsamt och kostsamt. Att ta av sig byxorna är inte en så stor grej.

Framför allt inte när man har att göra med en obehaglig karaktär i en psykologisk thriller.

– Jag har gjort så många mörka, destruktiva roller att jag lärt mig att komma dit även när jag mår bra. Sen är det alltid krävande ändå. Många av de här scenerna var så att man ville spy på sig själv för att den här karaktären var så vidrig.

Lovar att filmen är bra

Men det blir bra, det lovar Skarsgård. Det är därför han ställt upp på att jobba utan lön tills filmen ger utdelning. Något han kan unna sig, tack vare tv-serien "Vikings" (med bland andra Gabriel Byrne) som han spelade in i somras. Gustaf Skarsgård hoppas på ännu en säsong, även om han har en viss skepsis inför de mer lukrativa uppdragen

– Jag vill inte göra mig för beroende av att tjäna de stora pengarna så att jag tappar min konstnärliga frihet och valfrihet. Det är en balansgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag