Josefin Nilsson Foto: Sven Lindwall
Josefin Nilsson Foto: Sven Lindwall
Josefin Nilsson Foto: Micael Engström / Ibl Bildbyrå
Josefin Nilsson Foto: Micael Engström / Ibl Bildbyrå

Så blir Josefin Nilssons begravning

Publicerad

På fredag förs Josefin Nilsson till sin sista vila.

Familjen höll ett möte på söndagen inför begravningen där stora delar av musiksverige kommer vara på plats, skriver Hela Gotland.

– Det kommer vara Josefins sång och hennes röst som kommer dominera, orsaken till det är att man vill sätta fokus på Josefin och hennes gärning, säger nära vännen Thomas Sundström.

När Josefin Nilsson begravs i Visby domkyrka på fredag kommer stora delar av musiksverige att vara på plats för att ta farväl av den älskade artisten och skådespelerskan, vars plötsliga död skakade om hela landet.

Familjen har nu börjat dra upp detaljerna för ceremonin. I söndags kväll träffade Josefins syskon biskop Lennart Koskinen - som ska hålla i begravningsgudstjänsten - och kom då överens om att deras syster ska få sjunga själv under begravningen med hjälp av modern teknik.

– Hon kommer sjunga två av sina egna visor på band. På det viset kommer hon vara väldigt närvarande. Det är ganska ovanligt att man gör så men vi enades om att det kändes bra, säger Lennart Koskinen.

På onsdagseftermiddagen hade familjen ett möte inför begravningen.

– Det kommer vara Josefins sång och hennes röst som kommer dominera, orsaken till det är att man vill sätta fokus på Josefin och hennes gärning, säger nära vännen Thomas Sundström.

Josefin Nilssons begravning musikfylld

Ceremonin inleds med Benny Anderssons ”Orgelvisa" på orgel, man kommer senare spela upp Josefins tolkningar av Eric Claptons "Tears in heaven" och Benny Anderssons och syster Marie Nilssons "Innan livet är förbi".

 

LÄS MER: Josefin Nilsson skulle vila – vaknade aldrig

 

Avslutas med "Amazing grace"

Mot slutet av gudstjänsten kommer församlingen tillsammans sjunga pappa Allan Nilssons kända visa "Gunatt siv gutt" innan begravningen avslutas med "Amazing grace" när alla lämnar kyrkan.

Begravningen kommer vara öppen för alla, och Josefin Nilssons närmaste familj hoppas det blir en fin minnesstund för deras syster och dotter.

– Man har från familjens håll verkligen ansträngt sig för att göra en vacker begravning, säger nära vännen Thomas Sundström.

Lennart Koskinen berättar för Hela Gotland att det efter begravningen kommer hållas en minnesstund i Kultudralen för anmälda gäster.

– Det är redan över hundra anmälda till den, säger han till tidningen.

 

LÄS MER: Nu ska familjen få svar på dödsorsaken

 

Han säger också att alla som vill ta farväl av Josefin Nilsson är välkomna i domkyrkan.

– Det finns sittplatser för runt 300. Vi får sätta in extrastolar om det behövs. Alla som vill ska få vara med, det ryms alltid en till i kyrkan, säger Lennart Koskinen till Hela Gotland.

"Hon tänkte fortsätta leva"

Josefin Nilsson var medlem i Ainbusk. Hon avled i sitt hem den 29 februari i år, 46 år gammal.

– Hon gick ut och gick en promenad med sin hund och sin syster, gick och lade sig på sängen och vaknade inte upp. Så vi vet inte vad det var i kroppen som sa i från, sa nära vännen Thomas Sundström då.

Familjen har ännu inte fått svar på obduktionen.

Josefin Nilsson hade inte planerat hur hennes begravning skulle utformas, berättar Lennart Koskinen för Hela Gotland.

– Hon tänkte fortsätta leva. Det var ju så, säger han.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida