ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Nils Gottfries, professor i nationalekonomi, i SVT-dokumentären "Lönesänkarna". Foto: SVT
Nils Gottfries, professor i nationalekonomi, i SVT-dokumentären "Lönesänkarna". Foto: SVT

Lägre löner leder till minskad efterfrågan

ANNONS:
Bäst och Sämst

Bäst: Skidskytten Fredrik Lindström.

Sämst. Rickard Olsson. Hans babbel gör "Vem vet mest?" outhärdligt.

På webb-tv...

... ser jag missade avsnitt av "Örfilen", "Brottet", "Molanders", "Girls" och "Mr Selfridge". SVT är helt överlägset vad gäller dramaserier.

WWW.SVTPLAY.SE

Visa merVisa mindre

Det har bara gått några minuter när Anja Pärson fäller de första tårarna i dokumentären om hennes avslutade karriär.

Men Anja får ursäkta, jag har ett annat ansikte på näthinnan. Det tillhör Nils Gottfries, professor i nationalekonomi och en av experterna i regeringens långtidsutredning.

Han är en av flera ekonomer som intervjuas i Erik Sandbergs dokumentär "Lönesänkarna" i SVT. Gottfries råd till regeringen är att lönekostnaderna måste sänkas för att öka sysselsättningen, alltså samma recept som har tillämpats av regeringarna de senaste 30 åren, oavsett partifärg, utan att någon har talat klarspråk.

Att receptet inte har haft önskad effekt på sysselsättningen bekymrar inte Gottfries.

Enligt hans teoretiska modell leder lägre löner per automatik till att fler anställs.

Vad hans modell inte har tagit med i beräkningen är dock att lägre löner också leder till minskad efterfrågan på den inhemska marknaden och därmed bromsar anställningsviljan hos näringslivet.

Gottfries minspel när han konfronteras med vad som borde vara elementär kunskap för en professor i nationalekonomi är fascinerande i sin nakna oförställdhet.

Till och med hans kollega Lars Calmfors, som länge varit den ledande förespråkaren för lönesänkningsreceptet, har insett att medicinen ger oönskade bieffekter, och hoppas att alliansregeringen inte lanserar ännu ett jobbskatteavdrag.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
FIlm
ANNONS:
FIlm
FIlm
ANNONS:
FIlm
FIlm
ANNONS:
FIlm
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: