ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Kungen av pop. Foto: Kevork Djansezian
Kungen av pop. Foto: Kevork Djansezian

Michael Jackson - Michael

ANNONS:
FAKTA

GENRE: Pop.
VEM: King of Pop.
VAD:
Nyligen upputsade studioinspelningar och demos, flera av dem endast några år gamla. Den första av tio skivor (återutgivningar och outgivet) som Sony och dödsboet planerar att lansera. RELEASEDATUM: 10/12. LADDA NER: "Monster", "Behind the mask", "Hollywood tonight".
GILLAR DU "MICHAEL" LYSSNA DÅ PÅ: Justin Timberlake "Justified", R Kelly "Love letter".

Visa merVisa mindre
Den här comebacken borde inte vara möjlig - och det beror inte på att Michael Jackson är död och begraven.
Det beror på att "Michael" är hans bästa album på ett par decennier.
Det finns inget som pekat åt det här hållet.
Tvärtom. Michael Jackson hade ju tappat greppet redan på "History", 1995.
Visst, samlingen innehöll nya spår som "They don't care about us" och "You are not alone" men också skräp som "Childhood", "Money" och "Come together". Sedan följde remixsörjan "Blood on the dancefloor" (-97) och ointressanta magplasket "Invincible" (-01), samtidigt som stjärnan själv befann sig i något slags offentligt fritt fall.

Det var förmodligen synd om honom redan då, men frågan är om det hör hit nu.
Mest tragiskt var ändå att Jacksons sista relevanta skivsläpp "Dangerous" kom 1991.
Han var en väldigt märklig man, men han var sannolikt inte helt dum i huvudet. Han måste ha sett egna statusen sjunka, han måste ha känt revanschlusten.

Man kan faktiskt höra den elden brinna på "Michael" som, trots att det är en artificiell produkt ganska långt från ett "riktigt" Jackson-album, rymmer såväl inspirerad sång och melodier som siktar på att ta tillbaka initiativet.
Han låter, stundtals, pånyttfödd.
Kanske är cd:n, ironiskt nog, till och med lättare att ta till sig när låtarna slipper den smala stjärnans stora skugga av rättsliga skandaler, egendomligt uppförande och retuscherat storhetsvansinne.

Men framför allt innehåller "Michael" tio spår som alla håller en långt högre standard än materialet på "Invincible". De är inte bra för att komma från en sargad döing, de är bra - punkt.
Däremot kan man ha andra synpunkter.
Är det, till exempel, smakfullt/rättvisande/hedrande att ge ut skivor vars material kanske inte ens varit aktuella för utgivning?
Inte särskilt va.
Men det hade varit mer upprörande om de här spåren förblivit outgivna.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
FIlm
ANNONS:
FIlm
FIlm
ANNONS:
FIlm
FIlm
ANNONS:
FIlm
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: