ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Snabba cash

ANNONS:
FAKTA

STORSATSNING PÅ "SNABBA CASH"På måndag
hålls en exklusiv visning på biograf Victoria i Stockholm, med speciellt inbjudna gäster.
På tisdag är det VIP-premiär i Göteborg.
På onsdag är det officiell galapremiär i Stockholm med efterföljande fest på Café Opera.
På torsdag är det VIP-premiär i Malmö.
På fredag, om en vecka, är det allmän premiär över hela Sverige.

Visa merVisa mindre
THRILLER
Regi: Daniél Espinosa.
Land: Sverige.
Distributör: Nordisk film.
Åldersgräns: 15 år.
Sverigepremiär: 15 januari.
Baserad på: Jens Lapidus. roman "Snabba cash".

Det första som slog mig när jag läste "Snabba cash" var att dess öde självklart var att bli filmad. Att Daniél Espinosa, som slog igenom med "Babylonsjukan" - om vilsna unga Söderbor - var mannen för jobbet kändes mer förvånande.
Men shit vilket bra drag.
"Babylonsjukans" största styrkor var trovärdig dialog och naturliga skådespelare, och med en medryckande story i sina händer har Espinosa gjort något så originellt som en svensk thriller som både är spännande och välspelad.

Historien kretsar kring JW, Stureplansstekare som kör svarttaxi för att ha råd att festa med Handelskompisarna, Jorge, som rymt från fängelset och planerar den sista stora stöten och så Mrado, en brutal indrivare inom den jugoslaviska maffian som plötsligt tvingas ta hand om sin lilla dotter.
Jämfört med romanen är spåret med JW:s försvunna syster väldigt nedtonat, vilket inte gör så mycket. Därtill är historien anpassad till absolut nutid, finanskrisen finns inskrivet i manus på ett smart sätt och de daterade kändisarna som figurerade i boken är borttagna. I stället ligger fokus på de tre huvudpersonerna.

I introducerande scener visas de upp var för sig och på ett elegant sätt går bilderna in i varandra, som för att illustrera hur deras öden snart ska korsas. Det tar med andra ord bara några minuter att inse att detta är en thriller med ambitioner som vida överstiger vad vi är vana att se i samma genre, jag tänker på den flora av opersonlig polis- och deckarfilm som matar vårt spänningsbehov till vardags.
"Snabba cash" är en påkostad och välgjord film i ett snabbt tempo och framför allt: Otroligt snygg.

Kameran är ofta hårt hållen, nära karaktärerna med allt irrelevant bortskuret. Resultatet är sorgset vackert rakt igenom med ett obarmhärtigt ljus som lyser intensivt på de inblandade.
Att "Snabba cash" är en riktig machofest är ingen överraskning men därför känns Lisa Hennis tonträffsäkra insats som JW:s flickvän, överklasstjejen Sophie, som ett välbehövligt inslag.

I HUVUDROLLERNAJOEL KINNAMAN

Fick sitt genombrott redan förra året men med "Snabba cash" blir han Joel med hela svenska folket. Spelar kameleonten JW på ett naturligt och övertygande sätt och stjäl showen med sin utstrålning.

MATIAS PADIN VARELA

Gör Jorge till en person med hjärta och ett charmigt drag. Men precis som de andra har även han mörka sidor och Padin Varela levererar såväl känsloutbrott som skönt häng till synes utan ansträngning.

DRAGOMIR MRSIC

I början den blekaste av de tre huvudrollerna men efter hand växer Mrado in i berättelsen. Trevande pappa till lilla Lovisa och samtidigt iskall gangster - en imponerande insats av självlärde Mrsic.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: