Pippa Lees hemliga liv

Publicerad
DRAMA
Regi: Rebecca Miller
Land: USA
Längd: 1.38
Distribution. Nonstop Entertainment
Sverigepremiär: 30 april
Filmer som kräver en berättarröst gör mig instinktivt skeptisk. Är det så att historien inte håller utan kräver en voice over som förklarar och knyter ihop trådarna?
Här berättas historien av huvudpersonen själv, Pippa Lee, som är den perfekta hemmafrun med ett stort hjärta och goda råd till alla. Men när hon börjar gå i sömnen, och under sina nattliga promenader frossar i choklad och cigaretter! Gud förbjude!, rubbas hennes totalkontrollerade tillvaro.

Pippa berättar själv historien om sitt liv. Från födsel, via uppväxt med en pillerknaprande mamma, en osynlig pappa och luddiga bröder, till tonårsrevolt, eget missbruk och slutligen vägen till nuet.
Historien är inte ointressant, här finns scener som berör, några chockar, andra hänger kvar och ett gäng kvinnliga karaktärer får ta plats vilket är rätt sällsynt.

Det är en välgjord film men helheten känns tillbakahållen. Måste Pippa verkligen kväva och utplåna allt som är revolutionärt för att kunna vara god? Hur kan maken låta henne krympa i hushållet i stället för att hjälpa henne odla det han föll för?
Och så var det det där med berättarrösten - Pippa hade inte behövt tala om för oss hur saker var, hur det kändes, varför det blev som det blev för allt finns ju där - skådespelarna levererar skickligt både känslor och dialog framför en uppmärksam kameraföring.
Manusförfattaren och regissören Rebecca Miller borde tro lite mer på sin historia och låta den berätta sig själv, för den håller för det.

I HUDVROLLERNA


Robin Wright Penn


Är mycket bra som den perfekta Pippa som långsamt låter fasade falla. En skådespelerska som alltid gör ett bra jobb. Men bitvis gör hon Pippa för gammal för sin ålder, hennes rörelsemönster blir överdrivet stelt och dröjande.

Blake Lively

Känd som en av it-tjejerna i tv-serien “Gossip girl” och mest förknippad med glitter och glamour för den breda publiken. Men Blake Lively kan agera och gör ett gediget arbete som en ung Pippa Lee.

Alan Arkin

En skådespelare som fått spela gammal gubbe så länge jag kan minnas, nästan. Här är Arkins Herb en gammal man men betydligt mindre gubbig än väntat. Tillsammans med den yngre och äldre versionen av Pippa understryks hans ålder men utan att bli besvärande, mycket tack vare Arkins självklara insats.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag