TERRORISTJAKT. Vita huset har fallit i grymmast tänkbara fiendehänder i "Olympus has fallen".
TERRORISTJAKT. Vita huset har fallit i grymmast tänkbara fiendehänder i "Olympus has fallen".

Olympus has fallen

Publicerad

Att vår svenska beredskap är usel hör vi mest varje dag. Möjligen är den inte på topp i USA heller. Här leks på blodigt allvar med tanken att terrorister tar över Vita huset.

Olympus är säkerhetstjänstens kodord för presidentämbetets berömda boning i Washington. Dit kommer en dag inte bara den sydkoreanska premiärministern på besök utan också terrorister med oklar nordkoreansk anknytning. De flyger in på ett sätt som kan påminna om 11 september och når sitt mål redan innan motattacken inleds.

Presidenten och hans gäst skickas tillsammans med närvarande medarbetare ner i skydd i den underjordiska bunker som står redo för just den sortens situationer.

Bunkern blir ledningscentral - fast för terroristerna.

Vita huset har fallit i grymmast tänkbara fiendehänder.

Enda möjliga räddningen är en ensam säkerhetsman. Efter ett tidigare misslyckande som presidentfamiljens livvakt har han lämnat fältarbetet, men nu gör han högdramatisk come back. Full av patriotism och revanschbehov är han beredd att göra allt som krävs för att rädda sitt land och sin president - för att inte tala om presidentens lille son.

Den tänkbare hjältens hemliga vapen är lokalkännedom.

Från sina år som livvakt kan han allt om Vita husets många prång. Han vet vart hemliga gångar leder och vad som göms bak stängda dörrar. Dessutom han har de tekniska kunskaper som krävs för att kunna kommunicera med gisslan och gisslantagare.

En så dramatisk dag har Vita huset knappast upplevt i verkligheten. Förhoppningsvis kommer det heller aldrig att ske.

Men trots att filmen hela tiden offrar bitar av sin eventuella trovärdighet på spänningens altare så blir tillräckligt mycket kvar för en dyster insikt.

Även högre beredskap än den svenska förmår aldrig garantera absolut säkerhet.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida