No country for old men

Publicerad
Uppdaterad
USA. Av Joel och Ethan Coen. Med Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Woody Harrelson, Kelly MacDonald. Längd: 2.02.
Om du gillar "No country for old men" se också "Det vilda gänget" (1969) och "En enkel plan" (1998).
THRILLER

I ett soldränkt ingenstans gör en ensam jägare en skakande upptäckt. Runt en övergiven bil ligger döda män.
Bilens last finns kvar: ett stort parti heroin – och ett par miljoner dollar.
Enkla män som snubblar över dyra droger och osannolika summor har vi sett i filmer förr.
Mannen som gör den skakande upptäckten brukar antagligen gå på bio. Så han vet att det inte är riskfritt att röra rikedomarna. Snart kommer de att vara eftersökta av någon som inte nöjer sig med att annonsera i    lokaltidningen.
Han vet. Men den som lever slitet i enkel husvagn har inte rätt att avstå från försynens skickelser. Och gör man rätt så kan förmögenheten försvinna spårlöst.
Bröderna Coen blev stora vinnare vid Oscargalan i början av veckan. Det brukar de inte bli med sina lättsamma komedier.
Den här historien är skoningslös.

Lagens och laglöshetens män jagar. I täten finns alla tiders ruggigaste psykopat, porträtterad med välkontrollerat överspel och leende känslokyla av Javier Bardem. Han fick också Oscar.
Steget efter kommer en desillusionerad polis, lysande framställd av Tommy Lee Jones. En erfaren man som sörjer gångna, rejälare tider.
Våldsamheten är extrem och Bardem tenderar att bli kuslig parodi. Men samtidigt är allt väl skrivet och väl berättat – så till den grad att det skulle kunna kallas kärleksfullt.
Om ett sånt ord vore tänkbart i sammanhanget.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida