Den nya Star Wars-filmen har regisserats av J.J. Abrams.
Den nya Star Wars-filmen har regisserats av J.J. Abrams.
Många av skådespelarna från de tidigare filmerna gör återkomst. Foto: Film Frame
Många av skådespelarna från de tidigare filmerna gör återkomst. Foto: Film Frame
Expressen filmrecensent ger The force awakens fyra getingar i betyg. Foto: Film Frame
Expressen filmrecensent ger The force awakens fyra getingar i betyg. Foto: Film Frame

Mörker och ljus som känns i kroppen

Publicerad

Da, da, da da da da da, da da da da da, da da da da. Den är här, den är här, den är äntligen här! Fortsättningen på Star Wars-sagan, och efter allt hemlighetsmakeri är förväntningarna så högt uppskruvade att jag är rädd för att ta till lipen redan i prologen.

För givetvis börjar det med text som rullar ut i världsrymden: Den siste jedin Luke Skywalker är försvunnen, Han Solo letar efter honom därute, och prinsessan Leia har blivit general Leia, ledare för motståndet.

Så svävar vi i stillhet, får en glimt av den löjligt söta klotformade droiden BB-8, innan kameran landar i Max von Sydows allvetande ansikte. Det är så sabla perfekt alltihopa.

 

LÄS MER: Hemligheten som är med i nya Star Wars

 

Snabbt och smidigt får vi sen bekanta oss med de nya rollfigurerna: Motståndspiloten Poe (Oscar Isaac), den avhoppade Stormtroopern Finn (John Boyega) och den föräldralösa skrotletaren Rey (Daisy Rideley). Uppvuxen under enkla ökenförhållanden, men uppenbart menad för något större, så är hon den nya motsvarigheten till Luke Skywalker, fast tuffare. Och att det finns en efterträdare till Darth Vader, i form av maskbäraren Kylo Ren (Adam Driver), det visste vi ju sen trailern.

 

Nya Star Wars-filmen imponerar

The force awakens är på många sätt history repeating itself, och med historia menar jag då främst första filmen från 1977. Ibland önskar jag att man hade varit lite mindre av en bearbetning av tidigare händelser, samtidigt finns det ett slags filosofisk poäng i hur universum upprepar sig. Bekanta teman, miljöer, händelser, scener och repliker, flätas ihop tills det liknar en snuttefilt som fått ny berusande rosendoft i tvättmaskinen.

 

LÄS MER: 7 saker du inte visste om "Star Wars"

 

Mest imponerar balansen, och hur J.J. Abrams, i en tid av mörka reboots, återerövrat lättheten hos forna tiders actionfilmer. Humorn är tillbaka, och den blandas med precis rätt mix av söta figurer, fantasieggande landskap, snabba rymdfarkoster och hjältemodigt allvar.

Snön faller och solen släcks, när de väsande bladen hos två lasersvärd slutligen bryts mot varandra. Det är mörker och ljus som känns i kroppen, som något evigt från en galax långt borta.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida