ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
VAMPYRKÄRLEK. Bella Swan (Kristen Stewart) och
vampyren Edward Cullen (Robert Pattinson) i "Eclipse". Foto: KIMBERLEY FRENCH/AP
VAMPYRKÄRLEK. Bella Swan (Kristen Stewart) och vampyren Edward Cullen (Robert Pattinson) i "Eclipse". Foto: KIMBERLEY FRENCH/AP

"Eclipse" - Kärlek med bett

ANNONS:
FAKTA

Twilight


"Twilight"-sagan består av fyra romaner skrivna av Stephenie Meyer - "Twilight" ("Om jag kunde drömma"), "New Moon" ("När jag hör din röst"), "Eclipse" ("Ljudet av ditt hjärta") och "Breaking Dawn" ("Så länge vi båda andas").

Hittills har 85 miljoner böcker sålts i närmare 50 länder.

De handlar om 17-åriga Bella Swan som flyttar till sin pappa i den lilla staden Forks. Där träffar hon vampyren Edward och de blir förälskade. För att kunna leva tillsammans i evighet vill Bella att Edward ska göra henne till vampyr, men han vägrar.

Den första filmen, "Twilight" (2008), spelade in 409 miljoner dollar över hela världen. I Sverige sågs den av 200 000 personer. Fick tre getingar av Expressen.

Uppföljaren "New moon" (2009) spelade in 710 miljoner dollar. Sågs av 550 000 besökare i Sverige. Fick en geting av Expresen.

Den sista filmen i serien, "Breaking dawn" ska delas upp i två delar, varav den sista förmodligen blir i 3D.

Visa merVisa mindre
FANTASY
ECLIPSE
Regissör: David Slade.
Land: USA.
Ålder: Från 11 år.
Längd: 2.04.
Distributör: Nordisk film.
Sverigepremiär: 30 juni (i morgon).
En bit in i den tredje filmen i "Twilight"-sagan ser det för en gångs skull ut som att alla ska få precis som de vill.
För Bella handlar det om att få ligga med sin kille Edward. För Jacob om att på allvar profilera sig som ett pojkvänsalternativ. Och för oss i publiken att få en fungerande film om den här kärlekskvalande triangeln. För till skillnad från den förra filmen i serien, "New Moon", som var ett präktigt haveri, lyckas "Eclipse" faktiskt både vara lite skrämmande och göra Bellas kommande livsval - ska hon bli omvandlad till en vampyr eller förbli mänsklig - lite intressant.

Den nya regissören David Slade har gjutit ny energi i det här projektet och framförallt rensat bort nästan all den ofrivilliga komik som omgärdade de känsloladdade scenerna i förra filmen. Nu blir det mer i linje med regissören Catherine Hardwickes fina tonårsskildring i den första filmen, "Twilight". Men framförallt har Slade, som har skapliga vampyrrullen "30 days of night" och ruggiga dramat "Hard candy" med Ellen Page i bagaget, lyckats skapa lite spänning och dramatik. Ja, tillsatt lite bett i denna tidigare så blodfattiga filmserie. Det är ju trots allt bestialiska vampyrer det ytligt sett handlar om här. Och en del varulvar då.
Men aldrig får man vara riktigt glad.

För Edward släpper inte till (inte utan giftermål i alla fall) och hur mycket Jacob än flexar sin bara bringa så är och förblir Bella (nästan) helt trogen sin Edward.
Och som film är "Eclipse" visserligen på "Twilight"-skalan en höjdare.
Enskilda scener fungerar riktigt bra, speciellt de där Bella har helt vanlig tonårsdialog med sina föräldrar. Och den tidigare enbart irriterande Taylor Lautner får fördjupa sin Jacob en smula, vilket behövs för att göra honom begriplig.

Men det finns ett stort problem. Grundpremissen i "Eclipse" är att rädda Bella - död eller levande. Hon måste skyddas från det genomonda gäng av "newborns", extra blodtörstiga vampyrer, som har henne på kornet. Ett uppdrag som både Edward och Jacob tar på sig utan att tveka. Deras motvilliga allians för att skydda sin älskade är kanske många tjejers ultimata fantasi - tänk att ha två hunkar som slåss för en - men jag tycker bara det känns provocerande mossigt. Och då har jag inte ens börjat prata om antisexbudskapet, som den här gången inte kan missuppfattas: utan ring på fingret blir det inget. Punkt.
Ja, ja, detta är något som ältats fram och tillbaka sedan "Twilights" begynnelse och är tydligen inget som bekymrar fansen.
Och de är, som bekant, många.

I HUVUDROLLERNA:

KRISTEN STEWART

Gör en lågmäld, nästan surmulen Bella och det är i vardagligheten hon attraherar sina fans. Stewart har en dock en speciell kvalitet och det är att kunna gnistra till. Plötsligt blir hon jättevacker. Eller slutar mumla och säger något riktigt fint.

ROBERT PATTINSON
Edward-fansen kan nog bli aningen besvikna, för dosen av glittrande superhunk är i minsta laget i "Eclipse". Konstigt nog blir det gång på gång fördel Jacob - och Edward ser mest ut som en citron. Pattinson har blivit en superstjärna under sin "Twilight"-tid och visst, kameran älskar honom. Stundtals lyser också en helt okej skådespelare fram under vitsminket.

TAYLOR LAUTNER
Jacob vägrar, med en rättshaverists envishet, att inse faktum - att Bella inte älskar honom såsom han vill. Kanske romantiskt, men mest irriterande. Men den orimligt ofta skjortlöse Lautner bjuder inte bara på ett perfekt sexpack, han får också till några helt okej scener där han ger sig själv upprättelse.

DAKOTA FANNING

Till nästa gång hoppas jag på att få se mer av de mäktiga Volturi-vampyrerna, framförallt Fanning, en tidigare mest läbbig barnstjärna som har hittat en riktig paradroll som svalt obehagliga Jane. Den enda vampyren, förutom Edward, som inte känns plastig och helt ointressant.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
FIlm
ANNONS:
FIlm
FIlm
ANNONS:
FIlm
FIlm
ANNONS:
FIlm
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: