TOG BÅTEN EFTER KROGEN. Peter Magnusson vinkades in av kustbevakningen på väg hem efter en kväll i Sandhamn. Ett utandningsprov visade att komikern hade 0.30 milligram alkohol per liter i utandningen. Foto: KUSTBEVAKNINGEN / JONAS ERIKSSON
TOG BÅTEN EFTER KROGEN. Peter Magnusson vinkades in av kustbevakningen på väg hem efter en kväll i Sandhamn. Ett utandningsprov visade att komikern hade 0.30 milligram alkohol per liter i utandningen.  Foto: KUSTBEVAKNINGEN / JONAS ERIKSSON

Peter Magnusson fast för sjöfylla

Publicerad
Uppdaterad
Peter Magnusson har dömts för sjöfylleri. Komikern och skådespelaren körde sin motorbåt med fem mellanöl och ett glas vin i kroppen.
- Jag var definitivt kapabel att köra. Lagen ska finnas men promillegränsen är för låg, säger Peter Magnusson som vill att den nya lagen ska ändras.
Det var klockan två på natten den 6 juni i år som Peter Magnusson, 35, var på väg till sitt fritidsboende efter en kväll vid populära Sandhamn i Stockholms skärgård. Han vinkades in av kustbevakningen och man kände då att han luktade alkohol.
Magnusson fick göra ett utandningsprov som visade att han hade 0,30 milligram alkohol per liter utandningsluft. Magnusson hade druckit fem mellanöl och ett glas vin. Nu är han dömd till dagsböter på 4 000 kronor.
- Det är inte så mycket att berätta om. Jag hade druckit och blev invinkad. Jag låg över gränsen, säger Peter Magnusson.

"Påverkade inte körningen"

Han uppgav för kustbevakningen att alkoholen inte påverkade hans körning, något han står fast vid i dag.
- Påföljden är okej, men promillegränsen är för låg. Det här innebär i princip att man inte kan kasta om ankaret om man druckit en öl, säger Peter Magnusson.
Du anser att du var kapabel att köra efter fem öl?
- Jag var definitivt kapabel att köra. Det tror jag till och med de som stoppade mig tyckte. Min förhoppning är att lagen kommer att ändras, säger Peter Magnusson.
Lagen, som infördes den 1 juni, innebär att det numera finns en fast nedre gräns på 0,2 promille för sjöfylleri. Regeln gäller alla båtar som kan framföras i minst 15 knop eller har ett skrov som är minst 10 meter. Peter Magnussons båt har en motor om 370 hästkrafter. Topphastigheten är 35 knop.
- Jag kan inte ge ett generellt svar för om alla kan köra med den mängden alkohol. Det beror på vem det är och vilken båt man kör. Man får ta ett beslut för varje situation, säger Peter Magnusson.

Färre olyckor

Sjöräddningssällskapet har en annan ståndpunkt.
- Det är klart att det är bra om färre hamnar i trubbel och fler gör det om de är berusade. Statistiskt kan man nog se att olyckorna blir färre med den här lagen, säger Elisabet Jansson-Strömberg, kommunikationsansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag