Svensk jazzsångerska med stjärnglans

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. På förra albumet gjorde hon all musik. Den här gången tog hon hjälp av låtskrivare som Paul Simon, Burt Bacharach - och en stråkkvartett från Wien. - Jag kom aldrig till och hade inte tid att säga nej till allt, förklarar Rigmor Gustafsson.
Jazzsångerskan Rigmor Gustafsson har världen som arbetsfält.
Det var under sina resor som hon hörde talas om och sedan också hörde The Radio String Quartet Vienna.
- Det visade sig att de hade hört talas om mig. Så när jag frågade om vi kunde jobba ihop fick jag ett positivt svar direkt, säger hon.
Resultatet har blivit albumet "Calling you" med musik av Paul Simon, Joni Mitchell och Stevie Wonder - förutom av Rigmor Gustafsson.
Förra albumet "Alone with you" stod hon för all text och musik själv.
Planen för detta album var att även denna gång ta tag i komponerandet.
- Men jag kom aldrig till och hade inte tid att säga nej till allt för att få ro att skriva, säger hon.

Kreativ verkstad

Istället blev mötet med the Radio String Quartet Vienna en kreativ verkstad. Idéer och låtförslag växlades intensivt.
Totalt spelades 15 låtar in. 13 är på albumet.
- Det var svårt att rensa. Vi gjorde exempelvis "Nocturne". Men låtarna ska stämma i sitt sammanhang. Det gjorde inte den, säger hon krasst.
På albumet finns däremot "Ack Värmland du sköna", den traditionella melodin som även en annan jazzsångerska från Värmland gjort till sin.

"Dramatiska förändringar"

Men Rigmor Gustafsson slår ifrån sig. Hennes version är inte en flört med Monica Zetterlunds inspelning av låten med Bill Evans trio 1964.
- Jag har gjort den i tretakt med min trio. Stråkkvartetten fick höra den och gjorde dramatiska förändringar i arrangemanget. Den var väldigt rolig att göra annorlunda, säger hon.
Nu är de ute på turné. En intensiv månad väntar där hon når Göteborgs konserthus den 21 mars.
- Visst hade jag kanske önskat mig en mer spridd turné. Men det är också fantastiskt och jag har tackat nej till allt annat under våren, säger hon.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida