Lisa Nilsson firar 20 år som artist med en stor turné. Och har nu en annan syn på sin musikkarriär: "Det är läskigt att misslyckas som förälder, men det är inte längre läskigt att misslyckas som artist." Foto: Lennart Rehnman
Lisa Nilsson firar 20 år som artist med en stor turné. Och har nu en annan syn på sin musikkarriär: "Det är läskigt att misslyckas som förälder, men det är inte längre läskigt att misslyckas som artist."  Foto: Lennart Rehnman

Lisa Nilsson: Efter att man har fått barn är ingenting omöjligt

Publicerad
Uppdaterad
Efter 20 år som artist har sammanfattar Lisa Nilsson sin karriär.
Och det gör hon med en turné i hela Norden i vår.
- Jag har inget problem med mina gamla identiteter längre, säger hon.
I slutet av förra året var det 20 år sedan Lisa Nilsson släppte sitt första album, "Lean on love". 
I höstas resulterade jubileet i två helaftnar på Berns i Stockholm. I vår blir konserterna en jubileumsturné.
Men för att kunna sammanfatta sig själv krävs distans till materialet. Och Lisa Nilsson har inget problem med sina gamla identiteter längre - något som är intimt sammankopplat med att hon för några år sedan blev mamma.

"Ingenting är omöjligt"

- Jag vet att det är värsta klyschan, men efter att man har fått barn är ingenting omöjligt. Det är läskigt att misslyckas som förälder, men det är inte längre läskigt att misslyckas som artist.
- Dessutom har det blivit roligare att spela gamla hits sedan jag fick barn. Ttidigare kunde jag tycka att det var begränsande att behöva representera mitt gamla artistliv. Nu känner jag att jag är alla mina gamla typer, frisyrer och kläder. Och jag tycker om dem, säger hon.

"Måste härda ut"

Och om alla artister har milstolpar i karriären som det inte går att bortse ifrån, så är "Himlen runt hörnet" definitivt Lisa Nilssons stolpe.
Albumet, som släpptes 1992, blev hennes stora genombrott och hon blev stjärna över en natt. Låten med samma namn beskriver hon som ett arrangerat äktenskap.
- Jag menar, vi är som ett sånt där par vars föräldrar har bestämt att vi ska gifta oss, att vi måste härda ut och aldrig får skilja oss. Det är till döddagar, och någonstans har vi insett att vi hör ihop.
- Och så har man liksom varit lite otrogen, tittat bort och sagt: jag ser inte dig, jag ser bara de här andra tjusiga låtarna. Men jag och "Himlen" upptäcker alltid varandra igen.
- Den är ännu finare för mig nu än då, jag förstår den på ett helt annat sätt. Nu handlar den om mig.

Dags för nya sidor

När turnén är avslutad tänker Lisa Nilsson gå in i studion igen. Nästa vår kommer en ny skiva på svenska.
-Det blir en singer-songwriterskiva, som kanske visar några nya sidor av mig. Lite smärta och besvikelser av olika slag, säger Lisa Nilsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag