Kai Martin har sett Lisa Nilsson på scen i Göteborg: "När hon är djärv är hon enastående", skriver hon. Foto: Lennart Rehnman
Kai Martin har sett Lisa Nilsson på scen i Göteborg: "När hon är djärv är hon enastående", skriver hon. Foto: Lennart Rehnman

Kai Martin: Lisa Nilsson sjunger som en smekning

Publicerad
Uppdaterad
Lisa Nilsson
Rondo, Göteborg.
Publik: 870.
BÄST: Hennes röst är som en smekning.
SÄMST: Den veliga versionen av "Himlen runt hörnet".
När Lisa Nilsson står på scen för att fira 20 år på scen är det rösten i fokus. Rösten och den fantastiska humorn. För hon kan prata och hon gör det väl och underhållande. Driver med sig själv, är allvarlig ibland, knyter samman låtarna med lite anekdoter på ett snyggt vis.
Men det är ju rösten det handlar om.

Hon sjunger som en smekning. Är len och uttrycksfull. Har kraft då det behövs, innerlighet då så krävs, lekfullhet då det faller henne in.
Lisa Nilsson är, 2010, helt enkelt en fantastisk sångerska, som glider mellan pop, soul, ballader, jazz och samba.
När hon är djärv är hon enastående. Som sambamedleyt som inleds med "Sambou sambou" och blir kryddan på kvällen. Inledningsvis ensam med gitarristen Mattias Torell för att växa ut till ackompanjemang från hela orkestern lever Lisa Nilsson ut sin dröm och sin röst. Orädd och stark.

När hon sedan i finalen möter genombrottslåtarna, som Mauro Scoccos ädelstenar, "Vad du ser är vad du får" och "Varje gång jag ser dig" så välter Rondo fullständigt omkull av kraften.
Då är det lätt att trivas.
Men bland allt moget vin finns det märkligt mycket vatten.
En slarvig "Himlen runt hörnet" - inleds som ballad för att kläs i ursprungsdräkten - går bort. Den bleka inledningen med arrangemang som inte vågar, inte vill, likaså. Och några trista gospelförsök.
Synd på ett kalas med bra intentioner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag