ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Malena Ernman, placering 21. Anna Bergendahl, placering elva i semifinalen. Och Charlotte Perrelli, placering 18. Inte de bästa placeringarna i Eurovision, därför fråntas svenska folket en del av makten att rösta fram en vinnare i Melodifestivalen. Foto: Christian Örnberg / Sven Lindwall / Getty Images
Malena Ernman, placering 21. Anna Bergendahl, placering elva i semifinalen. Och Charlotte Perrelli, placering 18. Inte de bästa placeringarna i Eurovision, därför fråntas svenska folket en del av makten att rösta fram en vinnare i Melodifestivalen. Foto: Christian Örnberg / Sven Lindwall / Getty Images

Folket förlorar makten i Melodifestivalen

ANNONS:
FAKTA

Så vill SVT minska folkets inflytande i MelodifestivalenSvenska folket får max 50 procents inflytande. De svenska jurygrupperna slopas helt, eller reduceras till en enda. Istället ges makten åt utländska experter.

Utländska jurygrupper införs redan i deltävlingarna. Samtliga inkomna telefonröster räknas, inte som i dag bara de som getts till bidragen som får mellan sex och tolv poäng.

Visa merVisa mindre
Sverige och svenska folket berövas halva makten i Melodifestivalens final. Och redan i deltävlingana har SVT långt gångna planer på att låta utländska jurygrupper bestämma vilket bidrag som i slutänden representerar oss i schlager-EM.
- Jag kan inte kommentera det här nu, säger Thomas Hall, projektledare för tävlingen.
Redan direkt efter att Anna Bergendahl misslyckades med att ta sig till final vid schlager-EM i Oslo i våras utlovade tävlingsansvarige Christer Björkman stora omgörningar av rådande upplägg.
Allt för att Sveriges fiaskotrend, som inleddes 2007, ska brytas.
- Det blir radikala förändringar, sa han då.

Långt gågna planer

Sedan dess har SVT greppat makten allt hårdare i urvalsprocessen till vår inhemska tävling och tar nu ut 16 av de 32 bidragen själva. Nu planeras nästa steg - och det rejält.
Expressen kan i dag berätta att SVT har långt gångna planer på att ta i från svenska folket och den svenska expertjuryn rejält med makt.
Vid den stora finalen i Globen den 12 mars kommer svenska folket att max ha 50 procent av rösterna.

Jury från Ukraina

Den andra halvan utgörs i dag av tolv jurygrupper från Sveriges olika hörn. De slopas helt och ersätts av tolv utländska jurygrupper från bland annat Frankrike och Ukraina.
Eventuellt kan den svenska jurygruppen få bli en bland de tolv utländska, men det är långt i från säkert.
Dessutom. Samtliga inkomna röster vid finalen i Globen räknas. Alltså inte, som i dag, bara de som avges till artisterna som får 12, 10, 8 och 6 poäng. Poängsystemet görs med andra ord också om.
- Jag kan inte kommentera det här nu. Vi håller på att arbeta med nästa år nu, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen.

Andra chansen utvärderas

Men förändringens vindar stannar inte där. SVT ser just nu över om utländskt inflytande också ska införas i de fyra deltävlingarna och Andra chansen.
Christer Björkman, som i går befann sig på resande fot, har inte gått att nå. Tidigare har han dock sagt:

"Inte klart ännu"

- Som det är i dag och har varit de senaste åren har svenska folket och juryn röstat ganska lika. Frågan är om vi behöver svenska folkets röst två gånger. Men exakt hur de blir får vi se. Arbetet med det här är inte klart ännu.
Omgörningen ska vara klar strax efter nyår.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: