ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Dolly Parton under konserten på Globen på lördagen. En spelning som får tre getingar av Expressens musikrecensent Anders Dahlbom. Foto: Viktor Wallström/Rockfoto
Dolly Parton under konserten på Globen på lördagen. En spelning som får tre getingar av Expressens musikrecensent Anders Dahlbom. Foto: Viktor Wallström/Rockfoto

Dahlbom: Dollys röst gör publiken tyst

ANNONS:
FAKTA

DOLLY PARTON


Globen, Stockholm

Publik: 11 206.
Vem: Superstjärnan Parton fyllde 65 år i januari. Hon har haft otaliga hits genom åren, har egna temaparken Dollywood i Tennessee och står som bronsstaty hemma i födelsestaden Sevierville.
Vad: Ute på "Better day world tour". Plattan
"Better day" släpptes tidigare i somras, Partons fyrtioförsta i ordningen.
Bäst: Sånginsatsen i "Little sparrow" och "He's everything". Damen kan sjunga.
Sämst: Bioreklamen hade vi kunnat vara utan.
Fråga: Tröttnar Dolly Parton aldrig på att berätta samma saker om och om igen?

Visa merVisa mindre
Det finns bara en Dolly Parton.
På gott och ont.
Titeln på hennes förra platta sammanfattade fenomenet med två ord: Backwoods Barbie. Genom hela karriären har Dolly Parton om och om igen valt att fokusera på två saker, var hon kommer ifrån och hur hon ser ut.
I decennier har hon berättat om den fattiga uppväxten i Tennessee och skojat om hur mycket pengar det går åt att se så billig ut.

På den här Sverige-vändan får vi förstås höra historierna och skämten ännu en gång. Det är på ett sätt en genialisk taktik. En av världens största artister får oss att bekymra oss över hur fattig hon var en gång i forntiden.
När Dolly berättar, och hon gör det en hel del under konsertens två och en halv timme, känns allt som ett skådespel. Hon vet att vi vet att hon måste.
Så fort hon börjar sjunga känns det som man kommer personen Dolly Parton lite närmare.
För oj, vilken röst hon fortfarande har.

I gospel-numret "He's everything" trycker hon på så man kan bli religiös för mindre, hyllningen till fadern i "Smokey mountain memories" känns genuin. Tyvärr känns konsertupplägget väl hattigt.
Under första halvan kastar sig Dolly igenom allt från Beatles till Led Zeppelin utan att riktigt våga landa och känna efter. Kanske får vi väl många låtar från senaste plattan. Och det långa partiet där hon gör reklam för en film som inte går upp på biograferna förrän nästa år känns helt onödigt.
Men samtidigt. När hon får hela Globen att sitta knäpptyst med hjälp av en innerlig version av "Little sparrow", då är det lätt att gilla den glittriga version av Dolly Parton som står däruppe och sjunger himmelskt.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: