Årets superkommunikatör, Misslisibell, fälls av reklamombudsmannens opinionsnämnd, enligt Resumé.
Årets superkommunikatör, Misslisibell, fälls av reklamombudsmannens opinionsnämnd, enligt Resumé.
Anledningen är att hon i en Youtube-video gör smygreklam för sminkföretaget JFR.
Anledningen är att hon i en Youtube-video gör smygreklam för sminkföretaget JFR.
Det här är första gången en bloggare fälls av RON. Foto: Johan Jeppsson

Det här är första gången en bloggare fälls av RON.

 Foto: Johan Jeppsson

Misslisibell fälls för smygreklam i video

Publicerad

Årets superkommunikatör, Misslisibell, fälls av reklamombudsmannens opinionsnämnd, enligt Sveriges Radios program Medierna.

Anledningen är att hon i en Youtube-video gör smygreklam för sminkföretaget JFR.

Det här är första gången en bloggare fälls av RON.

Misslisibell, 14, heter egentligen Lisa Jonsson. Hon har en Youtube-kanal med 315 000 följare där hon testar smink och pratar om olika varumärken. De flesta av följarna är barn.

I mars i år tog hon emot Resumés pris som Näringslivets Superkommunikatör. Andra kandidater till priset var bland andra prins Daniel och Zara Larsson.

Nu fälls hon

Nu har reklamombudsmannens opinionsnämnd, RON, fällt en av hennes videos, från december ifjol, enligt Medierna.

Anledningen är att tittarna i videon erbjöds en rabattkod till JFR.se och även kunde delta i ett lotteri med produkter från företaget. Smygreklam ansåg RON, som prövat flera frågor.

Videons utformning uppfyller inte kravet på att reklam lätt ska kunna identifieras som sådan. Kravet är särskilt högt i detta fall eftersom reklamen riktar sig till barn, skriver RON i ett pressmeddelande.

Beslutet kan även komma att påverka företaget JFR:s fortsatta samarbete med bloggare.

Anmälde

Det var Gustav Martner, innovationschef och styrelseordförande i reklambyrån CP+B och ordförande i Sveriges Kommunikationsbyråer, som anmälde Misslisibell och sminkföretaget till reklamombudsmannen, RO, i mars i år.

Jag hoppas också att Lisa fortsätter med sitt framgångsrika skapande av digitalt innehåll naturligtvis i linje med ICC's grundregler och andra riktlinjer. För på samma sätt som en välbesökt blogg ger stora kommersiella möjligheter för den som äger den, så kräver den ett lika stort ansvarstagande, skrev Gustav Martner i en debattartikel i Resumé i mars.

Gustav Martner menar att det finns ett problem i att annonsörer marknadsför sina produkter via barn till barn på omärkt annonsplats.

– Det är inte så förvånande att detta fälls men jag hoppas att det blir ett uppvaknande för många. Vi tar inte vara på barnen tillräckligt i de medier som de konsumerar i dag. Man behöver sätta in resurser för att barnen ska kunna vara barn på nätet och inte små konsumenter, säger han.

Expressen söker Misslisibell.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida