ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Debutant. I morgon deltar Rikard Wolff för första gången i Melodifestivalen. Foto: Cornelia Nordström
Debutant. I morgon deltar Rikard Wolff för första gången i Melodifestivalen. Foto: Cornelia Nordström

Wolff: "Jag är en känslomissbrukare"

ANNONS:
Rikard Wolff

Ålder: 54.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Familj: En sjuårig dotter tillsammans med Stina Gardell, syster till Jonas Gardell.

Bakgrund: Född i Farsta utanför Stockholm. Växte upp i Gubbängen och Karlstad. Studerade vid Skara skolscen och Teaterhögskolan i Malmö. Fick sitt stora pulika genombrott med "Änglagård" 1992. Har gjort flera filmer med Colin Nutley och Helena Bergström, spelat på Stadsteatern och givit ut nio skivor. Fick 2001 ta emot den kungliga medaljen Litteris et Artibus. Samma år utkom hans självbiografi Rikitikitavi.

Läser: Just nu läser jag en bok av en marockansk författare, "Frälsningsarmen" av Abdellah Taïa. Fruktansvärt bra.

Lyssnar på: Pactricia Kass, Edith Piaf och mina nya samarbetspartners Anna Ternheim, Tomas Andersson Wij, Andreas Mattsson och Danny Saucedo till exempel.

Skrattar åt: Brittisk humor, självironi och mina vänner.

Aktuell: Tävlar i Melodifestivalen i Göteborg i morgon med "En förlorad sommar". Släpper i vår ett album på svenska med låtskrivare som Anna Ternheim och Danny Saucedo. Spelar mot Lena Endre i "Cheri" på Dramaten.

Visa merVisa mindre
Min livskurva
  • Första tiden: "I början var det lite jobbigt. Under min barndom, jag hade så mycket trassel. Det var mycket ängslan och ångest. I tonåren var det också väldigt jobbigt.
  • Första toppen: Jag trivdes väldigt bra i skolan, när jag väl kom in i det. Det var skönt att komma i från familjen och in i en egen värld, att vara sin egen litegrann.
  • Med första kärleken Kjell: Då var allting väldigt bra. Men när man öppnar upp att man är en älskande och älskad människa blir det väldigt mycket upp och ner. Det är fantastiskt, sen är det katastrof, sen blir det fantastiskt igen och så håller det på. Så var det fram till jag var 30 ungefär.
  • Änglagård: Var väldigt kul. Det var en roll som betydde så mycket för mig, mitt verklige genombrott och det är först nu, 20 år senare, som det har börjat släppa att folk kommer fram till mig på gatan dagligen och säger något om Zac.
  • Tiden efter: Efter var det lite bökigt också. Det har varit relationer hela tiden som det har strulat med. Mitt yrkesliv har ständigt varit min befrielse men relationer har varit lite krångligare. Kärlek har man ju aldrig någon koll på.
  • 2010: Blev ju besvärligt tack vare sjukdomen, men det har ju ändå varit bra. Jag har min dotter och kurvan är att det går uppåt
  • Melodifestivalen: Det får man ju säga är riktigt riktigt bra. Oavsett hur det slutar så är det ju en underbar erfarenhet att få vara med i det här sammanhanget.
Visa merVisa mindre
Rikard OM...

...smeknamnet Rikitikitawi:

''Det var min mammas smeknamn på mig, det är ingen annan som någonsin har använt det. Hon sa det alltid till mig, det var väldigt mycket ett familjesmeknamn. Morsan gick ju bort förra året, men hon körde det alltid när jag var själv med henne.

...rollen som Zac i "Änglagård":

''Jag gick från att vara en sådan person som man känner igen från kultursidorna till att ha en stor svensk publik. Jag tycker att Zac var en lycklig projiering men lite tjusigare och coolare än jag någonsin var. Jag tyckte hela tiden att jag fick spela en lite coolare version av mig själv. Det är egentligen först nu, 20 år efteråt, som det här börjar släppa lite grann. Under 20 års tid var det så att det mer eller mindre var varje dag som någon kom fram på stan och sa någonting om Zac.

...att tävla i Melodifestivalen med en allvarlig lungsjukdom:

''Det är klart att det är lite logistik kring det. Jag får planera mina transporter hit och dit. Jag kan inte vara ute när det är kallt. Morgnarna är tråkigast. Dagar när det är dåligt får jag ingen luft. Då får jag hålla på att joxa i flera timmar innan det kommer i gång. Men vi har alla våra krämpor.

...ödmjukheten inför föräldraskapet:

''När man får barn blir det så påtagligt hur skört allt är. Jag gick runt med henne i ena handen bara när hon var nyfödd, och man tänker: vad kan inte hända, hon är ju så liten. Och det där följer med sen. Min flicka är sju nu och så ska de börja gå ut själva, och förstå det sociala samspelet, och det är massa stora barn... Ödmjukheten för föräldraskapet blir gränslös när man själv får barn.

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
Läs mer

GÖTEBORG. I över 30 år har han syndat, skrattat - och älskat - som om det inte fanns någon morgondag.

Med sjukdomen fick Rikard Wolff drastiskt ändra sitt liv, från vild festprisse till skötsam familjefar. Men den ständiga förälskelsen och närheten till skratt finns kvar även om det mesta nuförtiden sker hemma i lägenheten snarare än på krogen.

- Jag tror att kärleken kommer att komma igen. Jag är jätteberedd, helt öppen för förslag, säger 54-åringen som i morgon debuterar i Melodifestivalen.

Mitt hem är min borg, ett talesätt som stämmer väl in på Rikard Wolff. De flesta intervjuer, till och med hans senaste "Vinterprat", görs från den högt belägna lägenheten på Södermalm i Stockholm, med fantastisk utsikt över stan, till och med en snödisig dag som den här. (Men tro inte att den privata skådespelaren bjuder in allt för mycket, han har en separat lägenhet intill där hans och dotterns sovrum finns).

- Jag tycker om att vara hemma, det är skönt. Det är lättare att prata om man är i sin egen miljö. Sedan har det ju att göra med att jag har det här problemet med lungorna, som gör att det är svårt för mig att flytta på mig.

- Varje gång jag ska ut på stan, framför allt när det är kallt, så blir det problem, säger han och hostar.

- Det stressar mig eftersom det plötsligt kan bli akuta problem, och då är det bättre att vara hemma.


2010 tog livet
en plötslig vändning för Rikard. Hans ärftliga lungemfysem och astma orsakade ständiga attacker med akuta sjukhusbesök. Han låg inlagd på sjukhus i månader och till råga på allt drabbades han av hepatit, gulsot, till följd av en blodpropp i armen efter en kanyl som suttit för länge under en sjukhusvistelse.

- 2010 var verkligen mitt skräckår. Då vet jag inte hur många gånger jag åkte in. Det hade accelererat och jag hade inte lärt mig alla delar som jag nu hjälpligt klarar av med kyla, ansträngning, stress, damm, cigaretter, sprit. Allt roligt i livet, säger han och ler.

Hur är det i dag?

- Jag får ju inte attacker på det sättet. Däremot har jag en extremt disciplinerad livsplanering. Jag har fått lägga om mitt liv totalt. Men det är ju att föredra jämfört med alternativet, som är att jag inte klarar mig.

- Jag rökte och slarvade i 25 år ungefär. Sedan, runt 50, var det som om ridån gick ner. Jag har aldrig varit alkoholist men jag har druckit väldigt mycket och tyckt att det var kul att göra det.


I helgen lämnar han dock sin vrå på södermalm för Melodifestivalen i Göteborg, med "En förlorad sommar" skriven av Tomas Andersson Wij, inspirerad av Rikards självbiografi "Rikitikitawi".

- Det är en väldigt personlig låt och så fort jag hörde den kände jag att det här är en låt där han har lyssnat in vem jag är. Jag har fått så många låtar genom åren där det är någon idé om att jag är någon slags fransk cabaretartist, och det har jag inte alls någon lust med. Det får inte bli en kliché.

- Det är inte någon depplåt, utan en låt som handlar om livets ständiga pånyttfödelse, att man alltid kan börja om. Och det är ett tema som jag har, att nederlagen eller det som blir knasigt i livet givetvis är skit, men också en chans att göra något nytt.


Som att bli pappa till exempel. Rikard Wolff har tillsammans med filmaren och journalisten Stina Gardell en sjuårig dotter som de har delad vårdnad om.

Var det självklart för dig att skaffa barn?

- Jag behöver ju inte ljuga så här i efterhand, nej det var det inte. Jag ville ha barn och det var någonstans i 40-årsåldern. Fram tills dess var jag så upptagen av min karriär.

- Jag har ju varit mera duktig på mitt jobb än mitt personliga liv, så jag har ju inte haft något stort familjebygge att vårda. Jag har inte varit duktig på långa relationer.

- Men någon där efter 40 så hade Jonas och Mark väldigt seriöst börjat gå in för det där, och vi är ju så nära varandra. Jag kände bara att det är nog något som jag egentligen skulle vilja.

Hur har du förändrats av att bli pappa?

- Väldigt mycket handlade om att jag plötsligt kände att att man inte är den enda i sitt liv. Jag har aldrig riktigt låtit någon kliva på till hundra procent.

- Det ställde den fåfänga kampen efter kärlek som jag har hållit på med i ny dager. Jag känner mig inte lika hetsad av det längre.

Men du har sagt att du har lätt att bli förälskad, samtidigt som du är rädd för att vara ensam. Det låter som en livsfarlig kombination?

- Haha, ja det är klart att det är. Det är precis så det är. Jag blir kär jämnt. Jag ser till att bli förälskad för att jag ska ha den energin. Det är mitt syre i livet, att längta.

- Det finns säkert en diagnos för det. Känslomissbrukare, jag tror att jag är det..

Är du förälskad nu?

- Haha, ja jag är förälskad i någon nu. Men jag är singel. En förälskad singel.

Jag har tänkt på att samtidigt som du inte drar dig för att berätta om ditt tunga förflutna är du väldigt privat i nutid.

- Jo men i nutid får man ju ta hänsyn till andra människor runtomkring. När jag var tillsammans med André, det blev väldigt omskrivet och det tyckte jag var så jobbigt.

- Han var så ung och en ung människa som precis hade gått ur skolan, det kan inte jag ta ansvar för hur det påverkar hela hans värld att synas i pressen hela tiden. I vårt fall var det intressant att han var så ung, det vet jag ju. Vi hänge ihop mellan han var 18 och 23.

Vad har ni för kontakt nu?

- Vi har väldigt bra kontakt. Men som vänner. Jag har väldigt många ex som vänner. Jag tänkte på det i går, att jag har ett ex per decennium som jag har kontakt med.


Ett kapitel i Rikards självbiografi handlar om ett ex - Kjell. Under rubriken "Han som gav mig livet" berättar skriver Rikard om ett möte 2002, då de två möts igen för första gången på många år. Om svartsjukan och den gången Rikard höll på att slå ihjäl både honom och en kvinnlig vän av svartsjuka. Om hur de skiljs åt tidigt, rädda för att gå för långt.

"På hotellrummet är jag upprymd. Det piper till i mobilen. 'Tack för i kväll. Du är underbar.' Vad ska jag svara? Jag kan ju inte säga att varje gång jag möter en kille kommer han att bli jämförd med dig. Jag kan inte berätta att varje beröring, varje doft under resten av mitt liv kommer att jämföras med din."

- Det drabbade mig. Jag har skrivit mycket om honom. Sånger, ett filmmanus som inte blivit filmat än. Det där ögonblicket när vi möttes igen var så speciellt. Man är liksom närmare 50 år och möts igen.

Är han din största kärlek?

- Han var min första kärlek. Jag har haft flera Stora kärlekar, men han var den första och Kjell var helt livsavgörande för mig. Jag visste inte hur det var att bli så otroligt beroende av någon. Vi var 20 båda två, och träffades på Skara Skolscen.

- Nu kan jag tänka: kommer det bli så där igen eller har jag förverkat det där? Med André var det också så himlastormande. Herregud. Men jag tror att kärleken kommer att komma igen. Jag är jätteberedd och öppen för förslag. Haha.

 

TÄVLING

Tävla och vinn biljetter til Melodifestivalen 2013.
Varje vecka kan du vinna exklusiva Melodifestival-biljetter - till deltävlingarna, andra chansen och finalen.
Tävlar gör du på Facebook och allt du behöver göra är att svara på sex frågor i Expressens quiz.
Klicka HÄR för att tävla!

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: