Oscar Zias genrep gick fel, och de tär det uppträdandet som de internationella jurygrupperna kollar på. Foto: (C) Pelle T Nilsson
Oscar Zias genrep gick fel, och de tär det uppträdandet som de internationella jurygrupperna kollar på. Foto: (C) Pelle T Nilsson
Nu är Zia irriterad och kritisk till reglerna. Foto: Sven Lindwall
Nu är Zia irriterad och kritisk till reglerna.  Foto: Sven Lindwall

Oscar Zias kritik mot den hemliga juryn

Publicerad

Oscar Zias genrep gick fel – nu ska uppträdandet bedömas av de mäktiga internationella jurygrupperna.

Efter den tuffa känslosmällen riktar artisten kritik mot upplägget, att juryn sätter betyg utifrån genrepet.

– Det är det som är så dumt, att det är på ett genrep de sätter sina poäng, säger Zia.

Melodifestivalen har varit omtumlande för Oscar Zia.

Och efter genrepet kom nästa känslosmäll. Artisten berättar att han påverkas svårt av hur snabbt allt svänger i tävlingen.

– Jag börjar nästan gråta. Jag vet inte. Jag älskar detta. Det är otroligt jobbigt. Men samtidigt så försöker jag inte, ända sedan Norrköping, att stänga av. Jag kan inte fokusera på det här. Jag kan inte läsa på listor hur det går. Jag har bara stängt av och försökt njuta, säger Oscar Zia.

 

LÄS MER: Okänd omröstning – bidraget som vinner

 

Oscar Zias kritik mot hemliga juryn

Under genrepet gick sången fel för Oscar Zia.

Det är en tuff smäll, eftersom de internationella jurygrupperna sätter betyg utifrån genrepet. Juryn sitter på halva makten.

– Jag är otroligt nöjd med min sångprestation. Sedan kom det lite som en chock att komma in i en arena. Jag trodde jag var van vid detta. Men det var lite större, det var lite mer och lite maffigare. Första ordet var lite svajigt. Men jag kände att jag tog igen det, säger Zia.

 

LÄS MER: Hetaste snackisarna från Melodifestivalen

 

SVT:s svar på tuffa kritiken

Han är kritisk mot att juryn sätter poängen baserat på genrepet.

– Det är det som är så dumt, att det är på ett genrep de sätter sina poäng. Det blir en annan stämning på en genrepspublik. Det är lite såhär... min favoritkänsla är när man kommer in och får den där nerven av att det är live. Det är nu man ska göra detta. Oscar skärp till dig. Jag försökte komma till den känslan i dag, för det är ett genrep även om det är asviktigt, säger Zia.

SVT svarar på kritiken så här:

– Det är egentligen av praktiska skäl. Men det är också exakt samma princip som gäller i Eurovision. De träffas ju i morgon klockan elva. Då tittar de på det här. Sedan har de fram till 14 eller 15 på sig att lämna in sitt resultat. Det skulle inte fungera i realtid. Då hinner vi inte få in resultatet, säger exekutiv producent, Christer Björkman.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida