Magnus Härenstam blev 73 år gammal. Foto: Jens L'Estrade
Magnus Härenstam blev 73 år gammal. Foto: Jens L'Estrade
Han drabbades av prostatacancer som senare blev en tumör på en kota i ländryggen. Foto: Mattias Forsberg
Han drabbades av prostatacancer som senare blev en tumör på en kota i ländryggen. Foto: Mattias Forsberg
Foto: Jens Assur
 Foto: Jens Assur

Magnus Härenstam är död – blev 73 år

Publicerad

Magnus Härenstam avled på lördagen i sviterna av sin cancer.

Det meddelar hans familj genom artistbokaren Anna Moore.

– Han var omgiven av sin familj i hemmet, säger hon.

Kungaparet och Magnus Härenstam var goda vänner. Men de kommer inte att informeras förrän efter bröllopsmiddagen.

Den folkkäre programledaren och skådespelaren Magnus Härenstam har avlidit. Det meddelar hans familj genom artistbokaren Anna Moore i ett pressmeddelande.

Han har under en längre tid plågats av cancer. Han drabbades av prostatacancer som senare blev en tumör på en kota i ländryggen.

Magnus Härenstam genomgick ett antal behandlingar med bromsande cellgifter.

Han ska fridfullt ha somnat in i sitt hem den 13 juni i sviterna av sin cancer.

– Han var omgiven av sin familj i hemmet. Det var lugnt och stilla, säger Anna Moore, Härenstams artistbokare.

"Fick fridfullt somna in i hemmet"

I Facebookgruppen "Magnus Härenstam - I våra hjärtan" har familjen uttalat sig om sorgen efter Magnus Härenstams död.

"Det är med sorg i hjärtat vi meddelar att vår älskade Magnus på eftermiddagen lördagen den 13 juni har avlidit efter sviterna av sin cancer. Magnus fick stilla och fridfullt somna in i hemmet omgiven av oss.

I vår stora sorg och saknad är vi i familjen berörda av alla kärleksfulla och varma ord vi får om Magnus, både från vänner och familj men även från allmänheten. Det ger oss sådan glädje och det känns naturligt att försöka samla tankarna på ett ställe, "Magnus I Våra Hjärtan". Här kan ni dela med er av tankar och anekdoter, så kan vi tillsammans le åt glada minnen - det hade Magnus gillat!

Varma hälsningar från Magnus familj."

Anna Moore saknar sin unika medarbetare.

– Som alla andra känner jag stor sorg. Det är en av Sveriges allra mest folkkära personer, så jag tror att alla känner något i dag, säger hon.

Kungaparet uppskattade Magnus Härenstam mycket. Just nu pågår bröllopsmiddagen. De kommer att informeras om hans död först efter middagen, uppger hovets pressinformatör Annika Sönnerberg.

Lång karriär

Magnus Härenstam fick sitt genombrott med det populära barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter" 1973 tillsammans med Brasse Brännström och Eva Remaeus. Magnus Härenstam har arbetat i drygt 40 år med tv-program, musikaler och föreställningar.

Mellan 1991 och 2005 var han programledare för frågesportprogrammet "Jeopardy!" och förra vintern gjorde han succé i TV4-serien "Torpederna". I början av februari hade Magnus Härenstam premiär med sin föreställning "Morsning & Goodbye".

Magnus Härenstam blev 73 år.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida