OHOTAD. Lisa Nilsson skräms inte längre av sina gamla låtar. När hon 20-årsjubilerar som artist åker hon på turné där hon bjuder på gammalt och nytt. Foto: Magnus Jönsson
OHOTAD. Lisa Nilsson skräms inte längre av sina gamla låtar. När hon 20-årsjubilerar som artist åker hon på turné där hon bjuder på gammalt och nytt.  Foto: Magnus Jönsson

Lisa Nilsson firar 20 - sjunger gamla låtar

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. I sommar blir hon 40. I år firar hon 20 som artist.
Nu ser hon äntligen inte sina gamla låtar som ett hot utan lovar framför dem på sin jubileumsturné.
- Att sjunga dem var som att flytta hem till mamma igen. Jag ville inte det, säger Lisa Nilsson.
Genombrottet med "Himlen runt hörnet" kom 1992.
Men det framgångsrika samarbetet med Mauro Scocco blev till ett hot.
- Jag har länge känt att jag var tvungen att vara som på 90-talet. Det har känts som att behöva flytta hem till mamma igen. Jag ville inte det, säger hon.

Förlikat sig

Nu har hon förlikat sig med sin tidigare karriär. De gamla låtarna är inte längre ett hot.
- Jag har inget bekymmer med dem. Det finns ingen orsak att vara hotad av världens bästa hit, konstatera hon krasst.
- Men det var i början på karriären och jag var rädd att jag alltid skulle behöva låta så där. Men plattorna med Mauro är ju musik som jag skulle lyssnat på även om det var med en annan artist.

Viktigare saker

I sommar blir Lisa Nilsson 40 år. Hon är mamma sedan tre år. Något som påverkat henne.
Det finns viktigare saker att bry sig om än hur hon ser ut eller vilka låtar hon tillåter sig sjunga.
- Det är skönt att bli äldre. Jag är väldigt trött på hetsen på ungdomskulturen. Det fanns en period när utseendet inför varje release var viktig. Där jag till och med kämpade för att gå ner i vikt för att se rätt ut. Det var rent slöseri med energi, säger Lisa Nilsson.

Lustfylld känsla

När hon nu är ute på sin jubileumsturné blir det musik från hela karriären.
- Det har varit ett svårt val. Men jag utgår från en lustfylld känsla och jag vill att det ska vara trovärdigt det jag sjunger.
Därför kan jag bjuda på "Du" från melodifestivalen 1989 eller "Himlen runt hörnet".
Det är nästan komiskt och rörande hur uppfyllande profetior mina låtar blivit, skrattar hon.
- Men "Långsamt farväl" säger jag bestämt nej till. Den är deppig och jag vill inte vara i den känslan. Jag spelade in den under min skilsmässa och känslan i låten förföljer mig än.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag