Jonas Altberg, 21, skrev årets sommarplåga "Boten Anna". Nu berättar han om den svåra uppväxten med Tourettes syndrom.
Jonas Altberg, 21, skrev årets sommarplåga "Boten Anna". Nu berättar han om den svåra uppväxten med Tourettes syndrom.

Hitmakaren Jonas: De ville göra narr av mig

Publicerad
Uppdaterad
Hitmakaren Jonas Altberg, "Basshunter", 21,
mobbades i skolan.
Eleverna skrattade bakom hans rygg och
knuffade honom.
- Jag hade det jättetufft, säger han.
I går gick hans låt "Boten Anna" direkt in på en andra-plats på Trackslistan.
När Jonas Altberg var i åttaårsåldern upptäckte hans föräldrar att han hade tics och ryckningar som han inte kunde kontrollera. Det visade sig att han led av sjukdomen Tourettes syndrom. - Det är som om en annan människa lever inom en och vill ta sig ut, berättar han.

Retad i skolan

Sjukdomen ledde till att han blev retad i skolan. I korridorerna knuffade de äldre eleverna honom, bad honom göra tics, skrattade och talade bakom hans rygg. - De kunde trycka till mig och säga: ryck lite då! På högstadiet trodde Jonas att han hade fått vänner. Det visade sig att de bara ville umgås med honom för att de tyckte hans sjukdom var underhållande. - Killarna kunde ringa till mig bara för att få en rolig stund. De ville göra narr av mig, säger Jonas. Hans självförtroende blev allt sämre. En dag låg han i soffan och grät när hans mamma kom hem. - Jag var jätteledsen sa att jag aldrig kommer få en tjej. Jo, sa min mamma. Men jag svarade att jag bara var ett missfoster.

Före Madonna

Förra året tog han studenten. I år spelas hans sommarhit "Boten Anna" på alla studentflak. I går gick den in på en andraplats på P3:s Trackslista - före Madonna, ny på 18: plats. - Bara när jag hörde att låten började spelas på dansgolven blev jag helt överväldigad. Allt har gått så fort, jag har varit i chock i en och en halv månad, säger han. Men det är inte hans nya karriär som har vänt hans självförtroende. Steget tog han när han var 18 år och ställde sig upp inför en hel gymnasieklass och berättade om sin sjukdom. - Jag har aldrig känt mig så nervös, men jag var otroligt lättad efteråt. Jonas är glad över att han visat att det går att lyckas i livet även om man har Tourettes. - Nu jobbar jag på nya låtar, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag