ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
I rätten. The Hives på väg in i rättssalen i Lund. Foto: LUDVIG THUNMAN Foto: Ludvig Thunman
I rätten. The Hives på väg in i rättssalen i Lund. Foto: LUDVIG THUNMAN Foto: Ludvig Thunman

Här möts Cardigans och The Hives i rätten

ANNONS:
De tvingades sälja sina hus

Miljonkarusellen började 2010 när Jason "Timbuktu" Diakité stämde The Hives, Weeping Willows, The Ark, Soundtrack of our Lives och Europe. Han ansåg att banden var skyldiga hans bolag 4,9 miljoner. Han har sedan gjort upp med Hives.

 

I januari 2011 hävdar The Ark att man förlorat 4,9 miljoner kronor och stämmer Cardigans, The Hives och Weeping Willows. I mars 2011 stämde The Hives Tambourine Studios på 8,9 miljoner kronor.

 

Cardigans har stämt The Hives på 18,5 miljoner. Alla bolag har anlitat Tambourine Studios för delar av sin bokföring, studion har förfogat över bandens konton.

 

I maj 2012 stämde The Hives sin förre revisor samt revisionsbolaget på 192 miljoner kronor.

 

I en intervju med tidningen Café berättade Hives advokat Monica Crusner att två medlemmar i bandet tvingats sälja sina hus på grund av Tambourinehärvan och att en medlem tvingats leva på existensminimum.

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre

Cardigans, med Nina Persson i spetsen, har stämt The Hives på 18,5 miljoner kronor i den så kallade Tambourinehärvan - pengar som ska ha lånats mellan bandens bolag av deras ekonomiska förvaltare och använts till att bland annat köpa gitarrer för miljontals kronor.

- Jag vill inte kommentera det, säger Hives-sångaren Howlin' Pelle Almqvist som var på plats i Lunds tings­­rätt.

Den omfattande Tambourinehärvan har skakat artist-Sverige de senaste åren.

Tambourine studios, som skött flera bands ekonomi, har fört över miljonbelopp mellan flera svenska bands bolag - det handlar bland annat om Hives, Europe, Ark, Cardigans och Weeping Willows.

Stora summor pengar har försvunnit och artisterna har stämt varandra om vart annat.

Cardigans stämning mot Hives är en av de mest omfattande i härvan. Cardigans hävdar att rockbandet från Fagersta använt 18,5 miljoner kronor av deras pengar under flera år. Nina Persson i Cardigans på plats i Lunds tingsrätt. Foto: Ludvig Thunman Nina Persson i Cardigans på plats i Lunds tingsrätt. Foto: Ludvig Thunman

Pengar som bland annat använts till att köpa exklusiva gitarrer för miljontals kronor.

Har exklusiva gitarrer

Just nu möts banden i Lunds tingsrätt - vid gårdagens förhandling sa The Hives advokat Monica Crusner att hennes ­klienter inte kände till att det inte fanns pengar i deras bolag och således inte att det togs lån från andra bolag.

- Hade de vetat det hade de naturligtvis inte köpt inventarier, särskilt inte med lånade pengar, sa hon i rätten och menade att om bandet känt till att det saknades pengar hade de kunnat sälja delar av sina tillgångar.

Monica Crusner nämnde bland annat de exklusiva gitarrerna.

- Det är riktigt att de under perioden har disponerat inventarier värda minsta 35 miljoner kronor, främst i form av gitarrer som är lätta att omsätta, sa hon.

På plats i rätten i går fanns samtliga medlemmar i Hives - de ville dock inte kommentera den pågående processen.

- Nej, jag vill inte kommentera det, säger sångaren Howlin' Pelle Almqvist till Expressens fotograf Ludvig Thunman.

Hävdar att Hives visste

Flera medlemmar i Cardigans var också på plats, bland annat sångerskan Nina Persson. Hon ville inte säga något alls om tvisten.

Cardigans advokater har dock tidigare sagt att de hävdar att medlemmarna i Hives visst har känt till hur pengar har förts över mellan olika bolag.

- Vi hävdar att hela gången av transaktioner har varit känd för bandmedlemmarna, har advokat Mats Nilsson sagt.

Förhandlingarna i Lunds tingsrätt fortsätter i dag och återupptas sedan i slutet av november och början på december. Även i januari och februari nästa år väntas tvisten mellan Hives och Cardigans fortgå.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: