ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
favoritplatsen. Detta är Lasses favoritplats på jorden - biblioteket med läsfåtöljen hemma i Onsala. Han ser fram emot kvällens kalas med vännerna. Foto: Anders Ylander Foto: Anders Ylander
favoritplatsen. Detta är Lasses favoritplats på jorden - biblioteket med läsfåtöljen hemma i Onsala. Han ser fram emot kvällens kalas med vännerna. Foto: Anders Ylander Foto: Anders Ylander

Grattis Lasse 50 år!

ANNONS:
Lasse kronérs första 50 år i rampljuset

1962 Den 15 november föds Lars Ove Kronér i Göteborg.

1985 Medlem i showgruppen Triple & Touch som han lämnar 1999.

1986 Går till final i GT:s talangtävling GT-stjärnan.

1996 Tävlar tillsammans med Peter Lundblad, Nick Borgen, Janne Bark och Lennart Grahn med låten "Gör någon glad" i Melodifestivalen - och blir utslagen i första omgången.

1997 Gör Zesam Lotto, Bingolottos första direktsända sommarprogram i TV4. Gifter sig med sin Christina. Träffades på GT-Karnevalen.

1999Tar över som programledare för Bingolotto efter Leif Loket Olsson. Leder programmet fram till 2004.

2000 Lasse ger ut sällskapsspelet Wall Street som han själv konstruerat.

2003 Publicerar boken "Åttio väldigt goda mackor" med egna recept.

2005 Börjar med musik frågesporten Doobidoo som han själv tagit fram idén till.

2011 Börjar som programledare för "Smartare än en femteklassare".

2012 Turné tillsammans med Kalle Moraeus och Abalone Dots (Lorensbergsteatern i Göteborg onsdagen den 21 november)

 

LASSE KRONÉR OM...

...Pengar

Har jag aldrig brytt mig om. Fast självklart är det privilegierat att inte behöva tänka på om det finns pengar till att köpa mjölk.

...GOLF

Jag gillar golf, men är rätt värdelös. Jag gav Ingvar Oldsberg golfklubbor när han fyllde femtio för att få med mig honom ut på golfbanan. Nu hotar han med att ge tillbaka dem i present - och de är aldrig använda. ...laster

Ramlösa och grovsnus. Fast jag lägger aldrig in en snus före lunch, trots att jag är sugen så fort jag vaknar. Klockan tolv förvandlas livet till en färgfilm igen.

...sexiga listor

Lite kul att jag blev fyra på en lista över vilka karlar svenska kvinnor helst vill vara otrogen med - fast jag misstänker att de frågade de synskadades förening.

Visa merVisa mindre

ONSALA. Lasse Kronér har inget emot att fylla 50 år i dag.

Tvärtom ser han fram mot att umgås med alla vänner på kalaset i kväll.

- Äntligen blir jag lika gammal som jag ser ut, säger han.

- Jag har ju sett ut som en femtioåring ända sedan jag var en 16-årig tjock kerub, påstår Lasse Kronér.

Fast han har aldrig brytt sig om sin egen eller andras ålder.

- Nej, jag jobbar med de som är mycket äldre och mycket yngre. Det är givande. Och ser man på livet finns det ju bara två alternativ - och då blir jag hellre äldre.

Han tar emot oss i det vackra 1600-talshuset i Onsala och säger att han redan fått en särdeles fin femtioårspresent.

- Att Doobidoo för första gången passerade två miljoner tittare i fredags. Det gläder mig att vi går om "Solsidan", "Skavlan" och andra.

Visserligen är Lasse Kronér i dag kanske mer känd som program-ledare i tv än artist. Men det är inte så han ser sig själv.

- Nej, jag är musiker. Nu har jag skissat på en platta i fem år och äntligen kommer den ut, blir en något försenad femtioårspresent.

Skivan "Ta en tur med mig" innehåller både egna och andras låtar. Titelmelodin är en Crosby Stills Nash & Young-låt som Lasse skrivit svensk text till.

Började som brevbärare

Just nu är han ute på en landsomfattande turné tillsammans med Kalle Moraeus och Abalone Dots.

- Hur kul som helst. När jag turnerar blir jag tjugo år igen och tycker det är fascinerande att komma till helt nya ställen i landet. Norrland på vintern är vackrare än Brasilien, säger han.

Från början var det tänkt att Lasse skulle arbeta med helt andra saker. Efter en två veckor lång kurs på Posten jobbade han som brevbärare i flera år.

- Den enda formella utbildning efter gymnasiet jag har bakom mig är en tre månaders kurs i kontor och distribution.

Där lärde han sig i alla fall att skriva maskin. Sedan försökte han sig på att vara gatumusiker, träffade grabbarna i Triple & Touch. Och sedan har det gått snabbt.

- Jag har aldrig gjort något för att tjäna pengar utan hoppat på sånt som jag tycker är roligt. Som att leda Bingolotto, skriva en bok om goda mackor eller snickra ihop sällskapsspelet Wall Street.

Har haft några tunga år

Men de senaste tio åren har inte bara varit roliga.

- Nej, verkligen inte, min mamma, min pappa och min syster har gått bort. Och nu senast min allra bäste vän Lasse Brandeby. Det har varit tungt.

I föreställningen på turnén har han ett varmt snack om Lasse Brandeby.

- Jag pratar om hur viktigt det är med kamratskap och hur viktigt det kan vara i livet, utan att säga vem det handlar om. Men de flesta förstår.

Efter en föreställning kom det fram en man och tackade Lasse.

- Du, jag vet precis vem du talade om - Alf Robertson.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: