ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Köttfritt. Amanda Jenssen tänker ta ut svängarna, inspirerad av Lady Gaga. Men köttklänning blir det inte: "Jag är vegetarian...".
Köttfritt. Amanda Jenssen tänker ta ut svängarna, inspirerad av Lady Gaga. Men köttklänning blir det inte: "Jag är vegetarian...".

Ga-galet, Amanda!

ANNONS:
FAKTA

Turnén

Datum och orter för Amanda Jenssens turné:

22/2Uppsala

23/2Gävle

1/3 Grängesberg

2/3 Göteborg

8/3 Halmstad

15/3 Malmö

16/3 Linköping

21/3 Åre

22/3 Stockholm

23/3 Kristianstad

5/4 Vara

12/4 Karlskrona

13/4 Helsingborg

Jenssen ska också turnera i Tyskland och sen på sommarturné. Skivan hon är ute med heter "Hymns for the Haunted". Den släpptes i höstas.

Visa merVisa mindre
Så ska kläderna se ut

Amanda Jenssens spektakulära scenkläder ska vara klara lagom till turnéstarten 22 februari.

Inspirationen är hämtad från sekelskiftets fotografier, magi och voodoo, berättar kostymören Stina Hedin.

Men det är också viktigt att det finns en sexighet i plaggen.

- Jag jobbar mycket med manliga stilförebilder som Mick, Keith, Dylan och Bowie. De har den här chosefria sexigheten på scenen, säger Hedin.

Även i fortsättningen kommer Amanda uppträda utan skor. Basen blir strumpbyxor, tajts och hotpants. Över det kommer hon att på sig något "klänningsliknande". Det blir transparent och hudnära, men kanske också lite överdimensionerat.

- Vi jobbar med lite abstrakta former och lite upplöst. Mycket som hänger ut på det voodooinspirerande sättet. Stam- och indiankultur från Afrika eller Sydamerika - det finns många inspirationer i det här.

Visa merVisa mindre
Amanda om...

...sin kravlista på turnén:

1) En överraskning. 2) Ett frankerat vykort. 3) En sak som jag har lagt till nu - en utflykt. Snälla arrangörer har tagit med oss på sightseeing över hela stan. Jag tycker sådant är väldigt, väldigt mysigt. Som överraskning fick jag en gång två körlektioner och en annan gång i Tyskland en jättestor pepparkaka med mitt namn på. Vykortet skickar jag till min mormor.

...vem hon saknar på turnén:

Min katt Charlie. Det är det enda som faktiskt kan vara jättejobbigt med att vara borta så mycket. Jag får fruktansvärt dåligt samvete för honom. Jag önskar att jag kunde lösa det och ta med honom. Vi får se... I framtiden kanske!

...utlandet:

Jag ska göra promotion. Skivan kommer att släppas i Tyskland, Schweiz, Österrike, Belgien, Holland, Turkiet, Norge och Danmark.

Visa merVisa mindre

Nu får Lady Gaga konkurrens av Amanda Jenssen.

Räkna med spöken, skräck, voodoo och spektakulära scenkläder när sångerskan ger sig ut på vårturné.

- Det är kul att ta ut svängarna, även om man kanske inte behöver ha på sig en köttklänning, säger Amanda.

Garderobsrensning kan gå till på olika sätt. När Amanda Jenssen, 24, turnerade med "Killing my darlings" för fem år sen matchade hon strumpbyxlästen med vita, prickiga och smårutiga klänningar. Vågat popsött, men en stil som inte riktig matchar Jenssens senaste spökskiva. Nu blir det voodoo i stället.

- Det kan du räkna med. Det är väldigt roliga låtar att gestalta och framföra live. Alla går under samma mystik, stämningar och känslor. Det är väldigt tacksamt när man ska spela och göra det levande.

"Fattade direkt"

Till sin hjälp har Amanda Jenssen kostymören Stina Hedin och scenografen Nicklas Nilsson.

- Nicklas fattade direkt, kunde läsa av mitt undermedvetna och bygga det åt mig. Det får aldrig överskrida gränsen till halloween - det är det sista det är. Det är mer surrealism och mystiskt mörker.

Tanken är att båda Amanda Jenssen och publiken ska känna sig förflyttade till en egen värld, och där hjälper även "lite starkare" scenkläder till.

Kan man tänka Lady Gaga?

- Ja, jag tycker det är inspirerande. Nu har vi börjat komma in i en tid där scenkläder får vara scenkläder igen. För tio år sen så var det ju ingen förutom Björk som hade galna scenkläder. Det är synd. Det ena ger näring åt och förstärker det andra - det musikaliska.

"Lite tokiga saker"

Kostymören Stina Hedin har samarbetat med Amanda Jenssen i ett par år. Under förra turnén jobbade de bland annat med stora huvudbonader (i form av skepp och träd). Nu ska de ta ut svängarna än mer:

- Det blir en blandning av kusligt, spökligt, sexigt och rock'n'roll. Sen hur hon kommer att arbeta med det på scenen, vet jag inte. Men det blir lite tokiga saker. Absolut, säger Stina Hedin.

Fast köttklänning kan vi nog glömma:

- Jag har ju varit vegetarian sen jag var 13 år. Så det kan jag lova dig att jag inte kommer i. Det hade varit en så sjukt konstig grej, säger sångerskan.


 

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: