Mathilda von Essen har en av rollerna i den amerikanska versionen "Millennium". Foto: PRIVAT / STEFAN SÖDERSTRÖM
Mathilda von Essen har en av rollerna i den amerikanska versionen "Millennium".  Foto: PRIVAT / STEFAN SÖDERSTRÖM

Svenska Mathilda von Essen gör filmdebut i "Millennium"

Publicerad
Uppdaterad
Mathilda von Essen - lägg namnet på minnet.
Från ingenstans har hon blivit Sveriges nya Hollywoodskådis.
- Mina föräldrar trodde att jag skämtade, berättar hon om när hon fick rollen i den amerikanska Millenniumfilmen - hennes debutroll.
Mathilda von Essen, 21, hade hållit på med teater och gjort några reklamfilmer när hon fick chansen att provspela för en filmroll.
Efter flera prov fick hon läsa en scen för regissören David Fincher - vilket gav henne rollen som den unga Anita Wanger i Hollywoodfilmatiseringen av "Män som hatar kvinnor".
- Det var hur häftigt som helst, det häftigaste var att jobba med David Fincher. Han är så opretentiös, berättar hon.

Råkade krascha bil

Med i filmen är bland annat rutinerade Daniel Craig och Stellan Skarsgård. Och den debuterande Mathilda von Essen kände sig trygg i sällskapet. Trots att hon bland annat råkade krascha en bil under inspelningen.
- Jag är väl inte världens smidigaste så jag gjorde bort mig några gånger under inspelningen. De kommer nog ihåg mig i alla fall, berättar von Essen och berömmer de andra skådespelarna.
- Alla var jättesnälla, det var ingen Hollywoodstajl.
Nu jobbar Mathilda von Essen med Stockholms filmfestival. Men hon hoppas att rollen som Anita Wanger ska ge henne fler skådespelarjobb. Både i Sverige och Hollywood.
- Rooney Mara hade ju bara en replik i "The Social Network", och nu har hon ju huvudrollen. Men jag har inte fått hybris, säger hon.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida