ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Per Wissing
Foto: Per Wissing

Josef Fares hyllar pappa i ny film

ANNONS:
FAKTA

Josef Fares


Ålder: 32.
Född: Libanon.
Uppvuxen: Örebro.
Bor: Stockholm.
Utbildning: regilinjen på Dramatiska institutet.
Regisserat: "Jalla jalla" 2000, "Kopps" 2003, "Zozo" 2005,"Leo" 2007.
Aktuell: med nya filmen "Farsan" med premiär på fredagen. I rollerna, förutom Jan Fares, bland andra Torkel Petersson, Nina Zanjani och Hamadi Khemiri.

Jan Fares


Ålder: 62.
Född: Libanon. Flyttade till Sverige och Örebro 1987 tillsammans med sin familj.
Bor: Örebro.
Bakgrund: bagare, cykelreparatör och loppmarknadsförsäljare.
Tidigare roller: mindre roller i "Jalla jalla" 2000, "Kopps" 2003 och "Leo" 2007.
Aktuell: i rollen som Aziz i sonen Josef Fares nya film "Farsan".

Jan Fares om...


...längtan efter barnbarn:
-Livet är inte bra utan barnbarn. Det ska vara som en kedja, min pappa fick mig och jag fick Josef, sen ska han få barn, annars är livet slut.
...sitt filmintresse:
-I Libanon när jag var ung såg jag kanske sex-sju filmer i veckan. Nu gillar jag action, och skräckfilm. Jag vill att vi ska göra en skräckfilm, men det vill inte Josef.
...den nya rollen som filmstjärna:
-Jag tror det blir kul. Och jag är aldrig nervös. Folk känner ändå igen mig från "Jalla jalla" och pekar ofta och vill ta bilder. Det är lite tröttsamt, men mest roligt.

Visa merVisa mindre
I "Farsan" är Jan Fares mest sig själv.
Josef Fares låter sin pappa spela huvudrollen i sin nya film om kärlek, relationer och manlighet.
-Det här är den svåraste film jag har gjort, säger regissören.
Det märks att Josef Fares beundrar sin far. Och vice versa.
Och regissören hymlar inte med vad syftet med nya "Farsan" är:
-Det är en hyllning till farsan, så klart. Jag tycker att han är värd en hel huvudroll. Egentligen är det inte jättemycket av vår verkliga relation som speglas i filmen, men det är klart att den har inspirerat, säger Josef Fares och sneglar på sin pappa i soffan på hotell Rival i Stockholm där de båda tar emot pressen inför premiären på fredagen.
Runt "Farsan" rör sig olika parkonstellationer, allt från farsan Aziz egen son med fru till arbetskamraten Juan med hunden Dino. Den gemensamma nämnaren stavas svårigheter att kommunicera, att förstå varandra. Den svåra frågan om vad som är manligt, och vad som förväntas av en i relationer, är också, som ofta i Josef Fares filmer, central.

Kommunikation

Ett exempel är hur Aziz son Sami inte vågar berätta för farsan att han inte kan få barn, utan får sin fru Amanda att bära en fejkad gravidmage.
-Alltså det där med att farsan vill ha barnbarn är ju samma i verkliga livet...men inte mer. Annars har vi nog rätt bra kommunikation, eller hur?
Jan Fares tittar på sin son, lyfter på ögonbrynen och utbrister:
-Javisst! Och jag vill ha barnbarn, det är ju självklart.
Jan Fares är ingen novis i skådespelarsammanhang, utan har haft flera små roller i Josef Fares tidigare filmer. Mest känd är han kanske för sin medverkan i "Jalla jalla".
-Men jag är imponerad av farsans tålamod under inspelningarna nu, tidigare har det ju varit bara mindre roller. Han jobbar så att han lär sig alla repliker utantill, även de andra skådespelarnas, det är rätt ovanligt faktiskt, säger Josef Fares.
Jan Fares, som själv inte läser svenska, förklarar närmare:
-Jag samlar det i huvudet och sen behöver Josef bara säga ett eller några ord så kommer allt på en gång.

Svåraste filmen

Även om filmen är en komedi, och den marknadsförs som "en ny skön rulle", erkänner regissören att "Farsan" är det svåraste han gjort.
-Det handlar om djupa grejer liksom, samtidigt som det ska vara skoj, och enkelt. Det handlar om att få till rätt balans, ta det här med lösmagen på Amanda till exempel. Vi hade skrivit in i manus att hon skulle tappa den och såna grejer först, men det blev för flamsigt. Som om man inte tar filmens tema på allvar, och det ville inte jag.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: