MOT STJÄRNORNA. Efter superframgångarna med "Låt den rätte komma in" drar och sliter Hollywoods stora filmbossar i den svenske succéregissören Tomas Alfredsson. Foto: Petra Jonsson
MOT STJÄRNORNA. Efter superframgångarna med "Låt den rätte komma in" drar och sliter Hollywoods stora filmbossar i den svenske succéregissören Tomas Alfredsson.  Foto: Petra Jonsson

Alfredson klar för ny storfilm

Publicerad
Uppdaterad
Hollywood har rullat ut röda mattan för Tomas Alfredson.
Efter framgångarna med "Låt den rätte komma in" är den svenske regissören klar för USA. I höst börjar filminspelningarna.
- Den ena stora rollen är redan jatackad och tillsatt med en av världens största filmstjärnor, säger Tomas Alfredson.
Ordet succé låter nästan anspråkslöst i sammanhanget. För "Låt den rätte komma in" har snarast erövrat filmvärlden och då främst USA. Efter "Fanny och Alexander" och "Mitt liv som hund" har den blivit en av de mest inkomstbringande svenska filmerna där någonsin. Den har vunnit 41 internationella filmpriser och är i USA dessutom den tredje största icke-amerikanska filmen under 2008.
Det är klart att de stora filmbossarna har varit framme och slitit i Tomas Alfredson. Men själv har han grunnat.
- Hela Hollywoodetablissemanget har hört av sig på olika sätt med hurrarop och förfrågningar.

"Alldeles överväldigad"

- Först blir man alldeles överväldigad av att få sådana här erbjudanden. Man blir "starstruck". Sen kommer man på att om jag ska göra något utomlands, inte på mitt eget språk, så måste jag verkligen vara säker på vad jag ska komma med. Jag måste känna mig säker i sadeln. Så efter ett tag blir man också lite skraj. Man tänker: Herregud vad är det de tror att jag kan göra?

"Ut på en klippkant"

Är du rädd nu då?
- Inte mer än vad jag brukar. Man är alltid skraj för att inte räcka till. Men ska man göra spännande filmer måste man putta ut sig själv på en klippkant. Det här projektet är hisnande och lustfyllt på en och samma gång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag