Chuck Berry blev 90 år gammal. Foto: Ronny JohannessonChuck Berry blev 90 år gammal. Foto: Ronny Johannesson
Chuck Berry blev 90 år gammal.  Foto: Ronny Johannesson
År 2005. Här sjunger stjärnan på en konsert i Zürich, Schweiz. Foto: Walter Bieri / AP KEYSTONEÅr 2005. Här sjunger stjärnan på en konsert i Zürich, Schweiz. Foto: Walter Bieri / AP KEYSTONE
År 2005. Här sjunger stjärnan på en konsert i Zürich, Schweiz.  Foto: Walter Bieri / AP KEYSTONE
Chuck Berry år 1973. Foto: Bela UngerChuck Berry år 1973. Foto: Bela Unger
Chuck Berry år 1973.  Foto: Bela Unger
Foto: Ulf Ryd / KVPFoto: Ulf Ryd / KVP
 Foto: Ulf Ryd / KVP
Chuck Berry tillsammans med sin fru Themetta, under en middag i New York år 2000. Foto: Stephen J. Boitano / APChuck Berry tillsammans med sin fru Themetta, under en middag i New York år 2000. Foto: Stephen J. Boitano / AP
Chuck Berry tillsammans med sin fru Themetta, under en middag i New York år 2000.  Foto: Stephen J. Boitano / AP
Foto: Franco Greco / AP KEYSTONEFoto: Franco Greco / AP KEYSTONE
 Foto: Franco Greco / AP KEYSTONE
Rock n'roll-kungarna Little Richard, Chuck Berry och Bo Diddley skrattar tillsammans. Året är 2002. Foto: Fred Prouser / REUTERS X00224Rock n'roll-kungarna Little Richard, Chuck Berry och Bo Diddley skrattar tillsammans. Året är 2002. Foto: Fred Prouser / REUTERS X00224
Rock n'roll-kungarna Little Richard, Chuck Berry och Bo Diddley skrattar tillsammans. Året är 2002. Foto: Fred Prouser / REUTERS X00224
Musikern och sångaren Chuck Berry är död Foto: Peter Magnusson / GT/EXPRESSENMusikern och sångaren Chuck Berry är död Foto: Peter Magnusson / GT/EXPRESSEN
Musikern och sångaren Chuck Berry är död Foto: Peter Magnusson / GT/EXPRESSEN
Chuck Berry räknas som en av förgrundsfigurerna inom den tidiga rock'n'roll-musiken på 1950-talet. Foto: Joachim WallChuck Berry räknas som en av förgrundsfigurerna inom den tidiga rock'n'roll-musiken på 1950-talet. Foto: Joachim Wall
Chuck Berry räknas som en av förgrundsfigurerna inom den tidiga rock'n'roll-musiken på 1950-talet. Foto: Joachim Wall

Chuck Berry är död – blev 90 år gammal

Publicerad

Musikern och sångaren Chuck Berry har dött.

Han hittades livlös i sin bostad – och trots upplivningsförsök kunde hans liv inte räddas.

Dödsorsaken är oklar, men nyligen drabbades världsartisten av lunginflammation.

Chuck Berry räknas som en av förgrundsfigurerna inom den tidiga rock'n'roll-musiken på 1950-talet. Han var också en av de första artisterna att väljas in i Rock and Roll Hall of Fame.

Polisen i St. Charles County i Missouri skriver på sin Facebooksida att man under lördagen strax efter lunch, lokal tid, fick ett larm till en bostad.

Polisen berättar om händelsen i inlägget. När man först kom fram till platsen anträffades en livlös man. Livräddande åtgärder inleddes omedelbart.

Polisen hittade Chuck Berry död

"Tyvärr, den 90-årige mannens liv kunde inte räddas och han dödförklarades 13:26", skriver man.

I inlägget bekräftar också polisen att den avlidne mannen är Charles Edward Anderson Berry Sr, "mer känd som den legendariske musikern Chuck Berry".

Den exakta dödsorsaken är oklar. Men nyligen berättade Chuck Berrys son Charles jr för Rolling Stone att pappan drabbats av lunginflammation.

– Som de flesta 90-åriga män har han bra dagar och dåliga dagar. I ett inte alltför avlägset förflutet fick han en släng av lunginflammation. Han återhämtar sig, men det är en mycket långsammare process för honom, sa sonen till musikmagasinet då.

Polisen skriver nu i sitt inlägg att världsartistens anhöriga vill sörja i fred.

Inspirerade Rolling Stones

Chuck Berry år 1973. Foto: Bela Unger

Reaktionerna efter Chuck Berrys död lät inte vänta på sig. På sociala medier började tankar, känslor och hälsningar genast strömma in. Bland annat från författaren Stephen King, rockmusikern David Coverdale och skådespelaren Russel Crowe.

Berry har inspirerat några av den moderna musikhistoriens främsta gestalter och grupper, som Beatles och Rolling Stones.

Bland hans mer kända låtar märks "Sweet Little Sixteen", "Johnny B. Goode", "Memphis, Tennessee", och "No Particular Place to Go".

Chuck Berry var den som uppfann den berömda "duckwalken", en struttande gång på scenen, som många artister, däribland AC/DC:s Angus Young tagit efter.

Tillägnade hustrun ett album

I samband med att han fyllde 90 år i oktober, aviserade han sitt första studioalbum på närmare 40 år.

Chuck Berry räknas som en av förgrundsfigurerna inom den tidiga rock'n'roll-musiken på 1950-talet.Foto: Franco Greco / AP KEYSTONE

Studioalbumet ”Chuck” blev uppföljaren till ”Rock it” från 1979. I pressreleasen sade Chuck Berry att han har jobbat med nya skivan under en lång tid och att han nu kunde lägga skorna på hyllan.

Albumet tillägnade han sin fru sedan närmare 70 år tillbaka, Themetta ”Toddy” Suggs.

”Min älskling, jag har blivit gammal”, skrev han till sin fru i pressmaterialet.

Fick Polarpriset 2014

2014 tilldelas Chuck Berry Polarpriset, men hans vacklande hälsa hindrade honom från att delta vid ceremonin.

Chuck Berry blev 90 år gammal - och hans plats i rockhistorien är oomtvistlig.

 

Rock 'n' roll-kungarna Little Richard, Chuck Berry och Bo Diddley skrattar tillsammans. Året är 2002. Foto: Fred Prouser / REUTERS X00224

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag