ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Birgit Rosengren uppmärksammades återigen när hon 92 år gammal intervjuades i SVT:s program "Det goda samtalet". Foto: Privat
Birgit Rosengren uppmärksammades återigen när hon 92 år gammal intervjuades i SVT:s program "Det goda samtalet". Foto: Privat

Birgit Rosengren död

ANNONS:
Den kända filmskådespelerskan Birgit Rosengren avled på torsdagsmorgonen.
Hon dog i sviterna av en fraktur.
- Hon var min närmsta vän, jag kommer sakna henne fruktansvärt mycket, säger hennes dotter Carina Ahrle till Expressen.se.
Birgit Rosengren blev 98 år.
Birgit Rosengren medverkade i flera filmer på 1930- och 40-talet. Den folkkära skådespelerskan är väldigt känd bland den äldre generationen i Sverige.
När Expressen.se ringer upp hennes dotter Carina Ahrle berättar hon att Birgit Rosengren avled i sviterna av en fraktur som inte ville läka. Familjen fanns vid Birgits sida när hon somnade in.
Flera personer som Expressen.se pratat med beskriver Birgit Rosengren som positiv och glad ända till slutet av hennes långa liv.
- Hon var en innerligt glad människa och älskad av alla. Jag kommer sakna henne fruktansvärt mycket, säger dottern Carina Ahrle.

Räknat med att komma

Birgit Rosengren hade flera vänner ur den svenska artisteliten. Kapellmästaren och musikern Göte Wilhelmsson blir ledsen när han får beskedet att hans vän gått bort.
- Jag har varit på hennes födelsedagsfester sedan hon fyllde 90 och jag hade räknat med att komma även i år, gud vad tråkigt, säger han.
Wilhelmsson berättar att Birgit Rosengren gärna pratade om sina barn som hon var väldigt stolt över.
- Det var en så ljuvlig människa med så gott humör, jag kan inte fatta att hon var på så gott humör trots att hon satt i rullstol sedan länge, säger han.

"En underbar kvinna"

Sångaren Lasse Lönndahl är en annan av Birgit Rosengrens vänner som brukade uppvakta henne på hennes födelsedag. Han säger att han kommer tända ett ljus för sin vän.
- Det var en underbar kvinna, vi hade oerhört roligt tillsammans, säger han till Expressen.se.
- Jag minns speciellt hennes vackra leende och hennes positivitet. Hon var folkkär med all rätt, hon hade charm och utstrålning, det kan man inte fejka.
Birgit Rosengren inledde sin karriär på Dramatens elevskola och filmdebuterade 1934 i Schamyl Baumans "Flickorna från Gamla stan".

Upp och ner

Efter att ha gjort ett flertal filmer drabbades hon av polio och tvingades till ett längre uppehåll.
- Jag var 32 år då, och det var mycket svårare. Det var det. Men sedan går det vidare. Jodå, det gick så småningom, fast väldigt mycket upp och ner, sa Rosengren själv i en intervju med Svenska Dagbladet inför hennes 98-årsdag.
Birgit Rosengren var först gift med den framgångsrike skådespelaren och regissören Elof Ahrle - som hon gjorde flera filmer tillsammans med - och sedan med skådespelaren Eric Gustafson.
Efter att ha blivit änka för andra gången flyttade hon till ett äldreboende i Bromma i Stockholm.
Birgit Rosengren uppmärksammades återigen när hon 92 år gammal intervjuades i SVT:s program "Det goda samtalet".
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: