ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Annika Östberg sommarpratar i P1

ANNONS:
Tidigare artiklar
Läs mer
Visa flerVisa färre
Livstidsdömda Annika Östberg är en av årets sommarpratare i Sveriges Radios "Sommar i P1".
Det avslöjades vid en presskonferens klockan 13.
- Det är en jättestor ära att få den här frågan. Det är så svenskt. Jag ska prata om ögonblick som förändrar livet. Både bra och dåligt, säger en lycklig Annika Östberg.
I Radiohusparken på Gärdet i Stockholm stod programledaren Ulf Elfving och tillsammans med ett stort pressuppbåd väntade han in sommarvärdarna.
De leddes ut i parken av programvärden Bibi Rödöö. Ett sus gick genom de som väntade när det visade sig att Annika Östberg är en av årets sommarpratare.
Östberg fick också den första frågan av Elfving:
Hur känns det att vara här?
- Underbart vackert. Jag är så lycklig att vara här.
Är du nervös?
- Jag är mycket nervös, säger Annika Östberg och skrattar.
Annika Östberg fick sedan frågan hur hon har behållit svenskheten under alla år i USA.
- Jag har alltid varit främmande i USA. Jag ville tillbaka till Sverige, jag är svensk.
 - Bilden av svensk sommar är en blomkrans på huvudet som jag hade när jag var liten. Och att åka ut till landet.

Kommer prata om fängelsetiden

När Annika Östberg återvände till Sverige förra året hade hon suttit 28 år i amerikanskt fängelse. För Ulf Elfving avslöjade hon att det finns vissa svårigheter med att vara ute i frihet.
- Det är så mycket folk överallt och allt rör sig. Sedan är det svårt med all teknologi.
Till Expressen.se säger Annika Östberg:
- Varför skulle de välja mig? Jag är ingen "fin" människa.
Annika Östberg säger att hennes program givietvis kommer att innehålla delar från hennes långa tid i amerikanskt fängelse.
- Jag kommer prata om moment som ändrar livet, både små och stora. Och det blir en del om fängelset. Det måste jag. Det ligger bakom den jag är idag, det ligger bakom min styrka idag, säger Östberg till Expressen.se.

Dokumentär om första dagen i frihet

Den 2 mars i år var Annika Östbergs första dag utanför fängelsemurar.
Nyligen visade SVT en dokumentär om hennes första dag i utanför murarna. Filmaren av Tom Alandh följde henne när hon från kvinnofängelset Hinseberg fördes till ett rehabiliteringskollektiv i Sörmland där hon ska vistas i ett år och lära sig att fungera i det svenska samhället.
- Det är för stort, jag är van vid "sitt där", "gå där" och nu helt plötsligt är det ingen som säger "gå till jobbet", "ät". Allting är helt nytt, förklarade hon i intervjun. Som övning inför en framtida frigivning får nu Annika öva på att lära sig hantera exempelvis dator och mobil samt gå och handla själv. Hon jobbar också frivilligt på ett hundstall, något hon vill göra på heltid den dagen hon blir fri.

Sjöng med i "Sommar, sommar, sommar"

Annika Östberg dömdes 1983 i USA för dubbelmord till fängelse i 25 år till livstid nu fick hon stämma in med de andra sommarpratarna i ”Sommar, sommar, sommar” innan det var dags för det sedvanliga gruppfotot.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNA HEGESTRANDS BLOGG
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: