EXPRESSEN.SE
Felet gäller vissa Caddy som tillverkats mellan 2012-2013. Ägarna har kontaktats av VW.

Felet gäller vissa Caddy som tillverkats mellan 2012-2013. Ägarna har kontaktats av VW.

Foto: VW

Visa i helskärm
1/1

VW: bil riskerar starta och köra i väg – själv

Volkswagen varnar för vissa versioner av sin populära transportbil Caddy.

Enligt ett brev som har skickas ut till berörda riskerar bilarna att starta av sig själva – och kan i värsta fall också köra i väg.

Nu uppmanas ägarna att snarast kontakta en verkstad.

Det handlar om vissa exemplar av Volkswagen Caddy som tillverkats mellan 2012 och 2013 och det handlar uteslutande om bilar med manuell växellåda. Totalt rör det sig om cirka 3 000 bilar som är berörda i Sverige.

Enligt brevet skickats ut till ägarna, ett brev som ALLT OM BILAR tagit del av, finns en risk att jordskruven till styrdonet för elsystemet inte har skruvats fast ordentligt. Detta skulle enligt Volkswagen kunna leda till att motorn startar av sig själv när man rör fjärrkontrollen. Och ligger det då en växel i skulle det kunna leda till att bilen köra i väg av sig själv. Och då kan läget snabbt bli allvarligt.

– Skaderisk finns, slås fast i brevet.

LISTA: 10 farliga begbilar

Parkera inte bilen med växel i

Några olyckor verkar dock ännu inte ha inträffat på grund av problematiken med jordskruven.

– Nej, vi har ingen kännedom om att något skulle ha inträffat, säger Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen Group Sverige.

Ägare till Volkswagen Caddy som tillverkats 2012–2013 och som kontaktats uppmanas att snarast boka en tid för en kostnadsfri kontroll på en auktoriserad Volkswagenverkstad. Under tiden uppmanas bilägarna att alltid parkera bilen utan ilagd växel – alltså med friläget i. Volkswagen påminner också Caddyägarna om att vara noga med att dra åt handbromsen.