EXPRESSEN.SE
Ett mjukvarufel gör att Volvo kan tvingas kalla tillbaka ett stort antal bilar.

Ett mjukvarufel gör att Volvo kan tvingas kalla tillbaka ett stort antal bilar.

Visa i helskärm
1/1

Volvo tvingas kalla tillbaka polisbilar

Volvo kan tvingas återkalla ett stort antal nysålda bilar sedan ett mjukvaruproblem upptäckts.

Felet kan påverka bland annat styrning och bromsar.

I ett första skede kallas ett 100-tal polisbilar tillbaka, skriver Corren.

Problemet med mjukvaran har bland annat drabbat Volvo V60 och V70 av 2016 års modell. Det är bilar med den 5-cylindriga dieselmotorn som har felet.

Flera kunder har upplevt att bilarna hackar till och startar om under körning, vilket pågår under någon sekund. Vid exempelvis en omkörning kan det vara allvarligt.

Enligt Corren har Volvo nu återkallat 116 polisbilar för att omedelbart åtgärda felet i mjukvaran som även kan påverka bromsar, styrning, strålkastare och radio.

Vid polisen i Östergötland beslutade man i går att ta samtliga Volvobilar av aktuell modell ur tjänst tills felen åtgärdats.

– Vi har tio sådana bilar i Östergötland och flera av dem har rullat under eftermiddagen. Personalen har uppmanats att genast byta bilar, säger vakthavande befäl Fredrik Kliman till Corren.

Även polisen i region Väst ska ha plockat bort ett dussin patrullbilar efter larmet, uppger GP.

Hur många Volvoägare det handlar om totalt är oklart. Ännu har man inte gått ut med varning till privatkunder.

– Det vet vi inte än. Vi håller på och sammanställer det, säger Stefan Elfström, presstalesman på Volvo Cars Sverige till TT.

– Alla andra berörda kunder kommer att få ett brev där de ombeds att kontakta en Volvoverkstad för att få den nya mjukvaran uppladdad i sina bilar.

Enligt Elfström har Volvo inte fått några rapporter om olyckor eller incidenter på grund av programfelet på de nya bilarna. Men man tar det på största allvar och alla berörda kunder ska kontaktas.

– Det skickas ut snarast och den nya mjukvaran finns tillgänglig på alla Volvoverkstäder senast under morgondagen (torsdag), uppger Stefan Elfström för TT.