EXPRESSEN.SE
Nya XC90 lyfte försäljningen sista kvartalet 2015.

Nya XC90 lyfte försäljningen sista kvartalet 2015.

Foto: Volvo

Visa i helskärm
1/1

Volvo slår rekord – når drömgränsen

503 127 sålda bilar.

Det är Volvos nya försäljningsrekord.

Och det lär komma mer under 2016.

Volvo spurtade under december till nytt försäljningsrekord. Aldrig tidigare har Volvo sålt över en halv miljon personbilar, inte en enda gång på 89 år.

En starkt bidragande orsak till rekordet var försäljningen av nya XC90 under det sista kvartalet.

Allra bäst gick Volvo i Europa och USA där Volvo ökat under hela året. Lite tuffare är det i Kina men där lyckades Volvo ändå spurta till siffror som betyder tillväxt med hela 11,4 procent under det sista kvartalet - och det efter en trög start på året då Volvo till och med backade någon procent.

På måndag visar Volvo upp nya S90 på den stora bilsalongen i Detroit och med hjälp av S90 hoppas Volvo kunna växa ytterligare - främst i USA och Kina där efterfrågan på lyxiga sedaner är stor.

BERGGREN: Det är i USA Volvo kan växa

Kina är Volvos viktigaste marknad

Kina är fortfarande Volvos viktigaste marknad och med en stark spurt passerade Sverige även USA.

- Jag är glad att kunna rapportera att 2015 var ett år med rekordförsäljning. Nu, med ett starkt 2015 bakom oss väntar nästa fas i vår globala transformation. När den är klar kommer Volvo att ha en position som en riktig global premiumtillverkare. Fler rekord samla in de kommande åren, säger Volvos vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Volvos uttalade målsättning är att nå 800 000 sålda bilar världen över senast 2020 och för att lyckas ska Volvo fortsätta att satsa på marknaderna i USA och Kina.

Volvo planerar också för en rad nya modeller när en ny V90, en ny XC60 och en mindre suv, XC40, ligger allra närmast. Vi kommer också att inom något eller några år se nya S60 och V60.

LÄS MER: Experternas dom – så kommer det gå för Volvo

Utvecklat plattform för mindre bilar

Volvo har tillsammans med Geely utvecklat en ny plattform för mindre bilar som blir bas för en helt ny 40-serie. Volvo planerar också att bygga en bilen driven enbart av batterier och elmotorer. Elbilen kommer att ha en räckvidd på minst 50 mil på en laddning.

Den nya motorfamiljen med fyrcylindriga motorer ska kompletteras med nya trecylindriga motorer och fler drivlinor för hybriddrift.