EXPRESSEN.SE
Volvos kunder vill ha lyxutrustade bilar, och intresset för laddhybriden

Volvos kunder vill ha lyxutrustade bilar, och intresset för laddhybriden

Foto: Volvo

Visa i helskärm
1/1

Volvo måste bygga fler XC90 snabbare

MORTEFONTAINE. För få batterier och en grov underskattning av hur många som väljer lyxiga utrustningsnivåer.

Det är anledningen till de långa väntetiderna på nya Volvo XC90.

- Vi skulle behöva mer än fördubbla produktionen av batterier, säger Volvos utvecklingschef Peter Mertens.

Årets Bil 2016 ska utses och de sju finalisterna testkörs på testbanan Ceram vid Mortefontaine en halvtimmes bilresa utanför Paris. Volvo är på plats med totalt sex testbilar - fyra laddhybrider, en diesel och en T6-bensinare.

Volvos utvecklingschef Peter Mertens skötte Volvos cirka 20 minuter långa presentation där han försökte övertyga jurymedlemmarna på plats varför XC90 ska utses till Årets Bil 2016.

Underskattade efterfrågan på lyxutrustning

Mertens påpekade Volvos fina säkerhetsarbete, laddhybridens låga utsläpp och han berättade hur Volvo på punkt efter punkt byggt den nya plattformen med tanke på morgondagens krav på nya bilar.

Mertens fick också frågor om varför det är så lång väntetid på en ny XC90.

- Vi underskattade kundernas efterfrågan på de mest utrustade bilarna, så är det. När det gäller laddhybriden T8 så handlar det också om en brist på batterier. Vi köper batterier från Sydkorea och vi kan mer än fördubbla produktionen, och det är något vi ska försöka göra, svarade Mertens.

Volvo anses ligga bra till för en topplacering i tävlingen men får hård konkurrens av främst Opel Astra.

Opel Astra och Audi A4 starka kandidater

Opels produktkommunikatör Jean-Philippe Kempf höll en specialgjord presentation där han flera gånger påpekade hur Opel lyssnat på biljuryns åsikter om den förra generationens Astra och hur den nya bilen förbättrats på fem punkter - bland annat flera tekniska finesser, effektivare drivlinor och riktigt bra ägarekonomi.

Opel har redan sålt över 100 000 bilar och är lite av en förhandsfavorit till att vinna Årets Bil 2016.

Audi A4 är också en stark kandidat och Audi har även de flera olika bilar med olika drivlinor på plats vid testbanan. A4 visar också både sin sedan och sin kombi.

Jaguar gjorde en bra presentation av nya XE och kan ha lockat till sig några nya röster bara där.

Priset talar emot BMW 7-serie

Många är också överens om att BMW:s 7-serie är en både fin, innovativ och häftig bil men kanske får den något färre röster på grund av sitt höga pris. I länder där stora bilar straffas av hög beskattning har 7-serien problem. I till exempel Danmark kan en 7-serie kosta över fyra miljoner danska kronor.

Skoda är final med Superb men kan komma att lida lite utav att en bil på samma plattform - VW Passat - redan vunnit priset.

Och till sist finns Mazda med med modellen MX5. Mazda var enda tillverkare som valde att inte hålla en egen presentation och den lite udda bilen i sällskapet får svårt att ta en topplacering i Årets Bil 2016.