EXPRESSEN.SE
Volvo V60 ska ska inte längre tillverkas i Göteborg.

Volvo V60 ska ska inte längre tillverkas i Göteborg.

Foto: Volvo

Visa i helskärm
1/1

Volvo flyttar sin V60 till Belgien

Volvo flyttar tillverkningen av sin modell V60 från Göteborg till Gent i Belgien.

Anledningen till flytten är att frigöra kapacitet för den framgångsrika 90-serien.

Flytten ska vara genomförd om cirka ett år. V60 är Volvos fjärde största modell och sålde förra året i drygt 61 000 exemplar.

I den belgiska staden Gent tillverkas sedan tidigare Volvo-modellerna V40, V40 Cross Country, XC60 och S60. V60 delar sin underbyggnad med S60 och XC60. Det förhållandet gör det möjligt att även infoga modellerna kombi och varianter som V60 Cross Country samt D6 plus-in hybrid.

Karosserna till V60 ska fortsätta att pressas i Volvofabriken i Torslanda på Hisingen i Göteborg och sedan fraktas med båt till Gent, där monteringen sker.

XC90 snart äldst

Volvo är inne i en utveckling där i princip alla modeller ska ersättas. Inom några år är storsäljaren XC90 den "äldsta" modellen. Då har V70 och S80 blivit ersatta av V90 och S90.

Volvo tänker ha bränslesnåla och alternativa drivsystem i alla sina framtida modeller. Målet är att få tio procent av sin försäljning från plug-in-hybrider och batteri/elbilar. Den starka efterfrågan av plug-in-hybrider kommer också att omfatta nästa generations V40. Den ska produceras i Gent med start i slutet av 2017.

– Vi kommer att tillverka fordon baserat på tre plattformar i gent för en begränsad tid. V40-familjen, alla bilar baserade på den aktuella 60-plattformen samt den första nya bilen på CMA, säger Mark De Mey talesman för Volvo Personvagnar i Gent till facktidningen Automotive News Europe.

XC40 på väg

CMA står för compact modular architecture, i översättning: kompakt modulär plattform. Den första CMA-bilen i Gent förväntas allmänt bli en kompakt crossover med namnet XC40.

Gent-fabriken samt Volvos fabrik i Chendu i Kina ska bygga CMA-baserade bilar. Fabriken i Torslanda, Volvos fabrik i Daqing, Kina, samt den kommande fabriken i South Carolina i USA, kommer att bygga fordon som använder skalbar produktarkitektur (SPA).

2018 eller 2019 räknar Volvo med att tillverka sina bilar på antingen CMA eller SPA. Det innebär att Gent-fabriken kommer att producera nuvarande V60 i max två år.

Volvo sålde förra året en halv miljon bilar. I faktarutan finns topplistan över modellerna som var populärast.