EXPRESSEN.SE
Enligt Volvo känner man inte till Geelys planer på ett nytt bilmärke. Sedan tidigare är det känt att Volvo och Geely samarbetar om en ny plattform.

Enligt Volvo känner man inte till Geelys planer på ett nytt bilmärke. Sedan tidigare är det känt att Volvo och Geely samarbetar om en ny plattform.

Foto: Volvo

Visa i helskärm
1/1

Volvo dementerar inblandning i nytt bilmärke

Volvo säger sig inte känna till koncernsyskonet Geelys planer på ett nytt globalt bilmärke.

- Det enda vi samarbetar om är utvecklingen av en teknisk plattform, säger Volvos talesperson Stefan Elfström.

Volvos systerföretag Geely planerar att starta ett nytt globalt bilmärke.

Flera tidigare Volvo-chefer har värvats till Geely för att sköta utvecklingen, produktionen och lanseringen av det nya märket.

De nya bilarna ska också bygga på den tekniska plattform som Volvo och Geely utvecklar tillsammans i Göteborg.

Men när Geely ska sjösätta planerna på det nya bilmärket säger sig Volvo inte alls känna till något om ett nytt bilmärke.

JAN-ERIK BERGGREN: Vågad och dyr satsning

Medger bara samarbete om plattform

- Det stämmer inte att Volvo planerar att starta ett nytt bilmärke tillsammans med Geely, säger Volvos talesperson i globala frågor, Stefan Elfström.

Enligt Elfström stämmer det inte heller att personer från kinesiska Geely ska ha frågat personer från Volvo om hur det nya märket ska positioneras eller lanseras i Europa, USA och resten av världen. Det enda samarbete mellan Volvo och Geely som Stefan Elfström kan medge handlar om plattformen, tillverkning och upphandling från underleverantörer.

Nya bilmärket ska presenteras i Göteborg

Det nya bilmärket ska presenteras i slutet av maj i Volvos hemstad Göteborg där också Geelys och Volvos gemensamma utvecklingscenter China Euro Vehicle Technology är placerat. Det är formellt CEVT som utvecklar den nya plattformen som ska användas till bilar från Volvo, Geely och det helt nya bilmärket.

Flera av ingenjörerna som arbetar på CEVT har värvats från Volvo och dess olika konsultföretag.

GRATIS BILVÄRDERING: Se värdet på din bil snabbt och enkelt här!