EXPRESSEN.SE
1896 Armstrong Phaeton kan vara världens första hybridbil.

1896 Armstrong Phaeton kan vara världens första hybridbil.

Visa i helskärm
1/1

Världens första hybrid ska säljas på auktion

Världens första hybrid är till salu.

1896 Armstrong Phaeton är namnet.

Nej, det är inte tryckfelsnisse som varit framme - byggåret var verkligen 1896.

Den första hybriden såg alltså dagens ljus redan för 120 år sedan. Vilket visar att teknik som marknadsförs som toppmodern i dag fanns redan i slutet av 1800-talet, till exempel energiregenerering av bromsar.

1896 Armstrong Phaeton utvecklades i USA av ingenjören och visionären Harry E. Dey och byggdes av Armstrong Company. I ett enda exemplar.

Den har både en bensindriven 6,5 liters tvåcylindrig motor och ett batteri som är anslutet till ett dynamosvänghjul. Dynamon och regenerativ bromsning används för att ladda batteriet, vilket ger den nödvändiga kraften för att starta motorn.

Förutom att hjälpa till att ladda batteriet och starta bilen åstadkommer dynamon tändgnistan för att driva fordonets elektriska lampor. Växellådan är halvautomatisk med tre växlar framåt och en backväxel.

Nu rullar bilen in i sitt tredje sekel

1896 Armstrong Phaeton användes regelbundet under många år. 1963 flyttades fordonet från Armstrongs Bridges anläggning på grund av en vattenskada och hamnade i en Armstrongs-anställds garage. Så småningom fördes fordonet till den brittiska bilsamlaren Robin Loder. Han återställde fordonet till normalt skick och sålde sedan 1896 Armstrong Phaeton till den nuvarande ägaren.

En intressant detalj är att motorn i 1896 Armstrong Phaeton var för stark för fordonets bästa. Detta eftersom vridmomentet vid upprepade tillfällen bidrog till att skada framhjulen. Nu har en firma i den amerikanska delstaten Massachusetts förstärkt hjulen. Och 1896 Armstrong Phaeton kan fortsätta att rulla in på sitt tredje sekel.

1896 Armstrong Phaeton såldes på auktion i Florida, USA, i torsdags. Priset förväntades bli mellan 1,5 miljoner kronor och 2,3 miljoner kronor – men landade till sist på svindlande 4,1 miljoner kronor.

GRATIS BILVÄRDERING: Se värdet på din bil här!