EXPRESSEN.SE
Skoda VisionS

Skoda VisionS

Foto: Skoda

Skoda VisionS

Skoda VisionS

Foto: Skoda

Visa i helskärm
1/1

Skodas nya suv har premiär

Nu visar Skoda upp sin nya suv VisionS.

Konceptbilen ska visas på bilsalongen i Genève och den ska följas upp med en serieproducerad modell.

Yeti har hittills varit det enda alternativet för Skoda-fans som vill ha en suv. Men nu ska den tjeckiska tillverkaren storsatsa på en rad nya suvmodeller.

Först ut blir den största modellen – VisionS – eller Kodiaq som den troligen kommer att heta när den rullar ut i bilhallarna. Skoda har nämligen registrerat just det namnet som varumärke.

Större än nya Seat Ateca

VisionS har sex säten fördelade på tre rader, men den produktionsklara modellen blir femsitsig som standard. Två extrasäten i en tredje rad kommer att vara tillval. Bilen blir 4,7 meter lång, 1,9 meter bred och 1,7 meter hög. Det här blir alltså en större suv än Seats första suv Ateca.

Motoralternativ och växellådor plockas från VW-koncernen. Här kan vi räkna med att bland annat hitta VW:s helt nya 1,5-liters bensin- och dieselmotorer under huven, som ska debutera i faceliften av Golf.

LÄS MER: Här är helt nya suven Seat Ateca

Kan komma som laddhybrid

Konceptbilen är en laddhybrid – och det kan bli så att Skoda kommer att lansera just en sådan längre fram, möjligen med samma drivlina som kommande VW Tiguan GTE.

VisionS använder en 1,4 liter stor bensinmotor som får hjälp av två elmotorer. En av dem är integrerad i växellådan, medan den andra elmotorn driver på bakaxeln. Sammanlagd effekt är 224 hästkrafter. Förbrukningen ska landa på 1,9 liter per tio mils körning, och batteriet ska räcka för att åka med enbart elkraft i upp till 50 kilometer.

LISTA: 10 suvar som du kan ha råd med