ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
EN KNAPPTRYCKNING. Sätt på AC:n i vinter och du får torrare luft i kupén.
EN KNAPPTRYCKNING. Sätt på AC:n i vinter och du får torrare luft i kupén.

Så slipper du imma på rutan med enkelt knep

LULEÅ. Lite snö på taket kan gå an, men inte att köra med bara en framskrapad glugg på den isiga vindrutan.

Sikten är viktig i trafiken. Just därför bör vinterbilisten, tvärtemot vad många tror, slå på luftkonditioneringen.

ANNONS:
God sikt en skyldighet

Bilförare har skyldighet att se till att sikten från förarplatsen är god. Men det krävs också att det går att se in i bilen så att andra trafikanter kan ha ögonkontakt med föraren, exempelvis vid övergångsställen och rondeller.

Is och snö måste tas bort från vindrutan och de främre sidorutorna. Även bakrutan måste skrapas om bilen inte har yttre backspeglar (som förstås måste vara is- och snöfria).

Imma på rutornas insida kan vara ett problem som förvärras om det kommer lössnö i luftintaget nedanför vindrutan. Var därför noggrann med att ta bort all snö från motorhuven.

 

(TT)

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar

– Du har mer nytta av din AC på vintern än på sommaren, säger Bengt Svensson som arbetar med trafikfrågor vid rikspolisstyrelsen.

– Den fungerar som en avfuktare. Ofta kommer man in i bilen med blöta fuktiga kläder med snö på, har man då klimatanläggningen på blir rutorna imfria mycket fortare, säger han.

Bilförare är skyldiga att ha full kontroll över sikten, framåt, bakåt och åt sidorna.

– Du kan inte bara göra ett litet hål för dina egna ögon i framrutan, då kan det räknas som vårdslöshet i trafik om det händer något, eller om du blir stoppad av polis, säger Bengt Svensson.

Ta bort snön på taket

Något lagstadgat krav på att ta bort all snö på bilen före avfärd finns inte. Men är den täckt med mycket snö, eller snö med issjok, gör du bäst i att ta bort den.

– Har det kommit en halv meter snö och bilen ser ut som en iglo, då kan det ställa till problem för andra trafikanter om den blåser av. Då har man skyldighet att sopa bort snön innan man börjar köra, säger Bengt Svensson.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: