EXPRESSEN.SE
Att ordna billån via bilhandlaren är smidigt, men dyrt.

Att ordna billån via bilhandlaren är smidigt, men dyrt.

Foto: Thinkstock
Det billigaste alternativet är oftast att utöka sitt bolån.

Det billigaste alternativet är oftast att utöka sitt bolån.

Foto: Thinkstock
Visa i helskärm
1/1

Så får du bästa räntan när du lånar till bilen

Att ta lån när man köper bil kan vara smidigt och enkelt. Många lån som tecknas med billhandlare är i själva verket en räntefälla, visar en genomgång som bilannonssajten autouncle.se har gjort.

Snabbt och enkelt, men definitivt inte ekonomiskt. Det kan vara lockande att ordna med billånet direkt med bilhandlaren när man köper bil – men det tenderar att leda till onödigt hög ränta. Oftast har bilhandlaren avtal med finansbolag som sätter en ränta gentemot bilhandlaren. Sedan sätter bilhandlaren själv en ränta mot kunden och håvar in mellanskillnaden.

Bilannonssajten autouncle.se har jämfört olika finansieringsförslag genom att titta på jämförbara bilannonser från olika bilhandlare på sajten bytbil.com. Genomgången visar att räntan då kan bli uppemot åtta procent.

Bolån billigast

Ett annat alternativ som kan få räntekostnaderna att skjuta i höjden är att ta privatlån. Det är snabbt och enkelt att ta lån upp till 350 000 kronor, men räntorna sätts individuellt och kan bli allt från knappt fem procent till över 18 procent.

Om man äger sitt hus eller sin lägenhet är det billigaste alternativet oftast att höja sitt bolån för att finansiera bilköpet. Då blir kostnaden varje månad låg, men lånet är betydligt krångligare och betalas tillbaka i långsammare takt än bilens värdeminskning.

Ett annat alternativ är att ta billån på sin bank. Det är bara möjligt om man köper bilen av bilhandlare, men räntan landar då på mellan fem och sex procent. Man kan även försöka söka lån på internet. Till exempel erbjuder mymoney.se lån till en ränta på 4,44 procent.