EXPRESSEN.SE

Foto: Joshua Browder

Visa i helskärm
1/1

Roboten överklagar din parkeringsböter

19-åringen Joshua Browder har utvecklat en robot som överklagar parkeringsböter.

Hittills har den vunnit fall värda 25 miljoner kronor, uppger Business Insider.

– Om det blir möjligt för alla att få samma juridiska ombud som en miljardär, hur kan det inte vara en bra sak?, säger han till tidningen.

Den brittiska 19-åringen Joshua Browder går till vardags på det prestigefyllda universitetet Stanford. Men vid sidan av studierna har han utvecklat en robot som kan överklaga parkeringsböter i Storbritannien – helt gratis. Det har hjälpt många att klara sig undan advokatarvodet som vanligtvis kostar 3 000-7 500 kronor.

25 miljoner kronor

Sedan Browder lanserade sin robotadvokat i slutet av 2015 har den lyckats överklaga böter till ett värde av motsvarande 25 miljoner kronor. Det hela bygger på ett system där programmet lär som om fallet genom att ställa frågor till den som felparkerat. "Var det du som körde?" och "var det svårt att förstå parkeringsskyltarna?" är exempel på information som vävs in i en algoritm baserad på lagarna som gäller i landet.

Utifrån det tillverkar roboten sedan en överklagan som mejlas till rätten.

– Jag tycker att den gör ett hyfsat jobb att ersätta advokater som har hand om parkeringsärenden för att vara en robot kodad av en 19-åring, säger Browder till Business Insider.

Hjälper flyktingar att söka asyl

Nu planerar Browder att lansera roboten – som också kan ta sig an andra enklare rättsfall – i USA. Dessutom arbetar han på ett mer avancerat program som ska underlätta för Syriska flyktingar som ska söka asyl i andra länder. En utmaning blir att kunna översätta och ställa frågor på språk som arabiska för att sedan producera ett dokument på engelska. Men han hoppas vara klar med projektet till sommaren, och den färdiga versionen ska precis som parkeringsroboten vara helt gratis.

– Om det en dag är möjligt för alla att ha samma jurudiska representation som en miljardär, hur kan det inte vara en bra sak, säger han till Business Insider.