EXPRESSEN.SE
Renault återkallar 15 000 dieselbilar. Än så länge har berörda modeller inte kommunicerats.

Renault återkallar 15 000 dieselbilar. Än så länge har berörda modeller inte kommunicerats.

Foto: Renault

Visa i helskärm
1/1

Renault återkallar 15 000 dieselbilar

Franska Renault ska återkalla 15000 bilar på grund av felaktiga utsläppsvärden.

Och de franska myndigheterna säger att de har hittat andra bilmärken som behöver justera sina bilar.

I förra veckan avslöjades det att franska myndigheter har genomfört en razzia mot bilmärket Renault. Då dementerade både Renault och myndigheterna att det fanns några oegentligheter i utsläppsvärden från Renaults dieselbilar.

Men i dag meddelade den franska energiminstern Segolene Royal att Renault kommer att återkalla 15 000 bilar som behöver justeras angående utsläpp.

Enligt flera franska medier har myndigheterna också hittat allt för höga värden på noxutsläpp från bilar från Ford och Mercedes.

LÄS MER: Frågetecken kring Renault-razzian

Ännu inget besked om berörda modeller

Hittills har ingen berättat vilka bilmodeller det rör sig om men en gissning är att det handlar om de större bilarna där de stora motorerna har stört behov av att få ner CO2-utsläppen, och därmed öka nox-utsläppen.

Myndigheterna har testat bilarna i verkliga förhållanden och jämfört utsläppen med de värden tillverkarna får i den gemensamma och standardiserade körcykeln.

Enligt Royal handlar det om justeringar som behöver göras för att bilarna ska ha rätt utsläpp även i temperaturer under 17 grader och myndigheten säger att justeringen ska kunna göras på cirka en halv dag per motor.

De franska myndigheterna väntar på svar från ett par tillverkare om utsläppsvärden och beroende på vad svaren blir så kan det bli fråga om återkallelse även från andra tillverkare än Renault.