EXPRESSEN.SE
Renault har bekräftat att det handlar om frågetecken kring utsläpp.

Renault har bekräftat att det handlar om frågetecken kring utsläpp.

Foto: Uwe Zucchi / Epa / Tt

Visa i helskärm
1/1

Razzia hos Renault – misstänkt avgasfusk

Franska bedrägerimyndigheten har slagit till mot flera av Renaults kontor.

Och den franska biltillverkaren har bekräftat att det handlar om frågetecken kring utsläpp.

Efter nyheten rasar nu Renaultaktierna på Parisbörsen.

Hela bilvärlden lamslogs när den amerikanska miljömyndigheten United States Environmental Protection Agency riktade skarpa anklagelser mot Volkswagen, anklagelser som gick ut på att den tyska tillverkaren hade fuskat med utsläppen från sina bilar.

En hemlig mjukvara fanns i vissa bilar från Volkswagen, Audi, Seat och Skoda – en mjukvara som satte bilarna i ett speciellt läge med låga utsläpp när de testades.

Volkswagen har erkänt fusket, vilket resulterat i att ett flertal chefer har fått avgå och miljontals bilar nu återkallas och ska åtgärdas.

Franska myndigheter har genomfört razzior

Nu kan nästa stora utsläppsskandal vara ett faktum. Enligt Bloomberg har franska myndigheter gjort razzior på flera av biltillverkaren Renaults kontor. Det ska handla om misstankar om oegentligheter med utsläpp.

Renault själva har bekräftat att representanter från myndigheten nu undersöker företaget. I ett epostmeddelande till Bloomberg säger man att man kommer att ”samarbeta fullt ut” med myndigheten.

Renault uppgav förra månaden att man investerar 50 miljoner euro för att få de verkliga utsläppen från dess bilar att motsvara de nivåer som uppmäts under kontrollerade tester, uppger AFP.

LÄS MER: VW kan tvingas köpa tillbaka 115 000 bilar

Aktien rasar efter nyheten

I Sverige sålde Renault förra året knappt 16 000 bilar, om man räknar med märket Dacia som ingår i Renaultkoncernen. Det visar försäljningsstatistik från branschorganisationen Bilsweden.

Efter nyheten om tillslagen mot Renault har aktien rasat. Enligt Bloomberg har den under torsdagen fallit med cirka 18 procent. Även andra biltillverkare föll på börsen, även om de inte varit föremål för myndighetens utredning. Peugeot gick ner 5,2 procent och Fiat Chrysler Automobiles föll 8,9 procent.